18. BANANY ANANAS I JABŁKA NA KRUCHYM CIEŚCIE
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
BANANY ANANAS I JABŁKA NA KRUCHYM CIEŚCIE
BANANY ANANAS I JABŁKA NA KRUCHYM CIEŚCIE
PRZEPIS
DLA ŁASUCHÓW
SkładnikI ciasto:
SkładnikI ciasto:
Masło
200 g
Cukier
puder 100 g
Żółtko
1 szt
Jogurt
albo gęsta śmietana 2 łyżki
Farsz:
Jabłka 4
szt
Banany
2 szt
Ananas
1 szt
Cukier
brązowy 1/2 szklanki
Miód
(Sudeckie Miody z Kotliny Kłodzkiej) 1/2 szklanki
Sok
z cytryny
Kardamon,
Cukier waniliowy, Imbir, Cynamon
Przygotowania
ciasta:
Mąkę
przesiewamy do dużej miski, dodajemy miękkie masło, cukier, żółtko
i jogurt i zagniatamy ciasto, do momentu aż powstanie gładka masa i
będzie odchodzić od rąk. Zawijamy w folię spożywczą i
odkładamy do lodówki na godzinę. Smarujemy blachy – ta ilość
ciasta wystarczy na dwie małe blaszki i jedną większą. Warstwa
ciasta ma mieć grubość około 0,5 cm. Zawijamy brzegi. Widelcem
nakłuwamy ciasto żeby w momencie pieczenia odprowadzić spod niego
powietrze – wtedy nie będzie nam puchło. Wstawiamy do rozgrzanego
piekarnika do 180 st.C. na 15 min. i podpiekamy. Studzimy.
Przygotowanie
farszy:
Jabłka
kroimy na połówki, wydrążamy gniazda i kroim na bardzo cienkie
plastry. Układamy na ciasto zakładając jeden plaster na drugi, do
miodu dodajemy sok z cytryny, polewamy jabłka miodem (miód dostępny
u Łukasz Głos), posypujemy brązowym cukrem i cynamonem i wstawiamy
do pieca na 30 minut na termoobieg na 160 st.C.
Banany
i jedno jabłko kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę miodu, cukier i
kardamon. Wykładamy wszystko na upieczone ciasto i do pieca - jak
wyżej.
Krążki
ananasa kroimy na pół i układamy na ciasto, posypujemy brązowym
cukrem i imbirem. Wstawiamy do pieca - jak wyżej.
Komentarze
Prześlij komentarz