18. BANANY ANANAS I JABŁKA NA KRUCHYM CIEŚCIE


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
BANANY ANANAS I JABŁKA NA KRUCHYM CIEŚCIE
PRZEPIS DLA ŁASUCHÓW

SkładnikI ciasto:
Mąka 300 g
Masło 200 g
Cukier puder 100 g
Żółtko 1 szt
Jogurt albo gęsta śmietana 2 łyżki

Farsz:
Jabłka 4 szt
Banany 2 szt
Ananas 1 szt
Cukier brązowy 1/2 szklanki
Miód (Sudeckie Miody z Kotliny Kłodzkiej) 1/2 szklanki
Sok z cytryny
Kardamon, Cukier waniliowy, Imbir, Cynamon


Przygotowania ciasta:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy miękkie masło, cukier, żółtko i jogurt i zagniatamy ciasto, do momentu aż powstanie gładka masa i będzie odchodzić od rąk. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. Smarujemy blachy – ta ilość ciasta wystarczy na dwie małe blaszki i jedną większą. Warstwa ciasta ma mieć grubość około 0,5 cm. Zawijamy brzegi. Widelcem nakłuwamy ciasto żeby w momencie pieczenia odprowadzić spod niego powietrze – wtedy nie będzie nam puchło. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C. na 15 min. i podpiekamy. Studzimy.

Przygotowanie farszy:
Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda i kroim na bardzo cienkie plastry. Układamy na ciasto zakładając jeden plaster na drugi, do miodu dodajemy sok z cytryny, polewamy jabłka miodem (miód dostępny u Łukasz Głos), posypujemy brązowym cukrem i cynamonem i wstawiamy do pieca na 30 minut na termoobieg na 160 st.C.
Banany i jedno jabłko kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę miodu, cukier i kardamon. Wykładamy wszystko na upieczone ciasto i do pieca - jak wyżej.
Krążki ananasa kroimy na pół i układamy na ciasto, posypujemy brązowym cukrem i imbirem. Wstawiamy do pieca - jak wyżej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA