20. KISZONA PAPRYKA
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
KISZONA PAPRYKA
KISZONA PAPRYKA
Papryka
czerwona 2 szt
Papryka
chilli (wersja ostrzejsza) 1 szt
Sól
gruboziarnista 2 płaskie łyżki
Sok
z cytryny 1 łyżeczka
Oliwa
z oliwek 1 łyzeczka
Kroimy
paprykę i usuwamy gniazda nasienne. Bardzo drobno siekamy i wkładamy
do słoika od czasu do czasu przesypując solą. Wierzch kropimy
sookiem z cytryny i oliwą z oliwek i ubijamy zawartość tak żeby
papryka puściła sok. Bardzo lekko zakręcamy słoik i odstawiamy
tak żeby przez minimum 10 - 14 dni był w temperaturze pokojowej. Co
kilka dni można przemieszać zawartość słoika i ubić tak żeby
sok przykrywał paprykę. Potem można przechowywać w lodówce.
Kiszona
papryka to doskonały dodatek do sosów makaronowych albo
sałatkowych, nadaję się również do wszelkiego rodzaju dipów.
Zresztą jak uda wam się zrobić kiszoną paprykę to pomysły
wykorzystania same przyjdą do głowy.
Komentarze
Prześlij komentarz