20. KISZONA PAPRYKA


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
KISZONA PAPRYKA
PRZEPIS VEGE

SkładnikI:
Papryka czerwona 2 szt
Papryka chilli (wersja ostrzejsza) 1 szt
Sól gruboziarnista 2 płaskie łyżki
Sok z cytryny 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek 1 łyzeczka

Kroimy paprykę i usuwamy gniazda nasienne. Bardzo drobno siekamy i wkładamy do słoika od czasu do czasu przesypując solą. Wierzch kropimy sookiem z cytryny i oliwą z oliwek i ubijamy zawartość tak żeby papryka puściła sok. Bardzo lekko zakręcamy słoik i odstawiamy tak żeby przez minimum 10 - 14 dni był w temperaturze pokojowej. Co kilka dni można przemieszać zawartość słoika i ubić tak żeby sok przykrywał paprykę. Potem można przechowywać w lodówce.

Kiszona papryka to doskonały dodatek do sosów makaronowych albo sałatkowych, nadaję się również do wszelkiego rodzaju dipów. Zresztą jak uda wam się zrobić kiszoną paprykę to pomysły wykorzystania same przyjdą do głowy.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA