27. KASZA GRYCZANA Z GRZYBAMI I GORGONZOLĄ
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
Dzisiaj przepis
filmowy – kultowy „MIŚ” i scena z baru Apis – chamstwo i
kasza niedogotowana :))
KASZA GRYCZANA Z PRAWDZIWKAMI I GORGONZOLĄ
PRZEPIS
VEGE
Składniki:
Składniki:
Kasza
gryczana 200 g
Gorgonzola 80
g
Woda 100
ml
Cebula 1
szt
Czosnek 1
ząbek
Oliwa
z oliwek 4 łyżki
Masło 1
łyżeczka
Oliwa
z oliwek o smaku truflowym 1 łyżeczka
Natka
pietruszki Kilka drobno posiekanych gałązek
Rozmaryn,
oregano, pieprz, kolendra, sól,
Przygotowanie:
Kaszę
gotujemy wg przepisu na opakowaniu – nie będzie wtedy problemu z
jej niedogotowaniem (patrz MIŚ). Drobno siekamy cebulę i czosnek.
Grzyby myjemy i oczyszczamy, osuszamy na papierowym ręczniku i
kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy grzyby
przez 3-4 minuty na ostrym ogniu. Zmniejszamy ogień i dodajemy
posiekaną cebulę i czosnek. Dokładnie mieszamy i dodajemy
rozdrobnione przyprawy – sól, pieprz, rozmaryn, kolendrę i
oregano. Dolewamy wodę i wrzucamy pokruszoną gorgonzolę. Dokładnie
rozprowadzamy, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Dodajemy
ugotowaną kaszę i oliwę o smaku trufli. Dodajemy posiekaną natkę
pietruszki i dokładnie mieszamy. Gotowe do podania.
Podawanie:
Tak
przygotowaną kaszę można podać z usmażonymi plastrami cukinii.
Trzeba tylko cukinię umyć, pokroić na plastry o grubości 2 cm,
skropić cytryną i oliwą, delikatnie posolić i popieprzyć i
usmażyć na oliwie – nie za długo, żeby była chrupiąca. Albo z
prażonymi na oliwie różyczkami kalafiora z dodatkiem sosu
sojowego.
https://www.youtube.com/watch?v=sHbDQUlD25E
Komentarze
Prześlij komentarz