27. KASZA GRYCZANA Z GRZYBAMI I GORGONZOLĄ


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS

Dzisiaj przepis filmowy – kultowy „MIŚ” i scena z baru Apis – chamstwo i kasza niedogotowana :))

KASZA GRYCZANA Z PRAWDZIWKAMI I GORGONZOLĄ
PRZEPIS VEGE

Składniki:
Kasza gryczana 200 g
Prawdziwki, podgrzybki lub kurki mrożone 150 g
Gorgonzola 80 g
Woda 100 ml
Cebula 1 szt
Czosnek 1 ząbek
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Masło 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek o smaku truflowym 1 łyżeczka
Natka pietruszki Kilka drobno posiekanych gałązek
Rozmaryn, oregano, pieprz, kolendra, sól,

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu – nie będzie wtedy problemu z jej niedogotowaniem (patrz MIŚ). Drobno siekamy cebulę i czosnek. Grzyby myjemy i oczyszczamy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy grzyby przez 3-4 minuty na ostrym ogniu. Zmniejszamy ogień i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Dokładnie mieszamy i dodajemy rozdrobnione przyprawy – sól, pieprz, rozmaryn, kolendrę i oregano. Dolewamy wodę i wrzucamy pokruszoną gorgonzolę. Dokładnie rozprowadzamy, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Dodajemy ugotowaną kaszę i oliwę o smaku trufli. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Gotowe do podania.

Podawanie:
Tak przygotowaną kaszę można podać z usmażonymi plastrami cukinii. Trzeba tylko cukinię umyć, pokroić na plastry o grubości 2 cm, skropić cytryną i oliwą, delikatnie posolić i popieprzyć i usmażyć na oliwie – nie za długo, żeby była chrupiąca. Albo z prażonymi na oliwie różyczkami kalafiora z dodatkiem sosu sojowego.

https://www.youtube.com/watch?v=sHbDQUlD25E

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA