28. AGLIO OLIO CON PEPERONCINO


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
AGLIO OLIO CON PEPERONCINO
PRZEPIS VEGE

Składniki na dwie porcje – zazwyczaj tyle zjadał Andrzej Ballo:
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Masło 1 płaska łyżeczka
Natka pietruszki 2 gałązki
Czosnek 1 ząbek
Peperoncino 1/2 małej papryczki
Bazylia świeża 1 gałązka
Rozmaryn Kilka igieł
Pieprz Kilka ziaren
Sól gruboziarnista 1/3 łyżeczki
Świeżo starty parmezan 100 g

Makaron spaghetti 200 g suchego na porcję

Przygotowanie:
Sól, pieprz, rozmaryn, drobno posiekaną bazylię i peperoncino (trzeba dokładnie oczyścić z pestek) włożyć do moździerza i utrzeć, dodać posiekany czosnek i utrzeć. Dodać łyżkę oliwy i dokładnie wymieszać. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W rondlu podgrzać delikatnie oliwę i dodać utarte przyprawy, dokładnie je rozprowadzić. Dodać masło i gorący makaron z odrobiną wody z gotowania makaronu, ale nie tak żeby makaron pływał w sosie. Z wodą delikatnie i z wyczuciem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać, podawać od razu obficie posypane parmezanem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA