28. AGLIO OLIO CON PEPERONCINO
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
AGLIO OLIO CON PEPERONCINO
AGLIO OLIO CON PEPERONCINO
PRZEPIS
VEGE
Składniki na dwie porcje – zazwyczaj tyle zjadał Andrzej Ballo:
Składniki na dwie porcje – zazwyczaj tyle zjadał Andrzej Ballo:
Oliwa
z oliwek 4 łyżki
Natka
pietruszki 2 gałązki
Czosnek 1
ząbek
Peperoncino 1/2
małej papryczki
Bazylia
świeża 1 gałązka
Rozmaryn Kilka
igieł
Pieprz Kilka
ziaren
Sól
gruboziarnista 1/3 łyżeczki
Świeżo
starty parmezan 100 g
Makaron
spaghetti 200 g suchego na porcję
Przygotowanie:
Sól,
pieprz, rozmaryn, drobno posiekaną bazylię i peperoncino (trzeba
dokładnie oczyścić z pestek) włożyć do moździerza i utrzeć,
dodać posiekany czosnek i utrzeć. Dodać łyżkę oliwy i dokładnie
wymieszać. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W rondlu
podgrzać delikatnie oliwę i dodać utarte przyprawy, dokładnie je
rozprowadzić. Dodać masło i gorący makaron z odrobiną wody z
gotowania makaronu, ale nie tak żeby makaron pływał w sosie. Z
wodą delikatnie i z wyczuciem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i
dokładnie wymieszać, podawać od razu obficie posypane parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz