29. CARPACCIO Z MARYNOWANYCH BURAKÓW Z FIGAMI I TRUSKAWKAMI
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
CARPACCIO Z MARYNOWANYCH BURAKÓW
Z FIGAMI I TRUSKAWKAMI
PRZEPIS VEGE
Z
pewnością to danie ostatnimi czasy stało się dość popularne i
wiele restauracji serwuje carpaccio z buraków lub sałatkę z
buraków z kozim serem. Wersji jest z pewnością niezliczona ilość,
jest to danie dość proste do przygotowania, ale niezwykle efektowne
i wykwintne – oczywiście kiedy jest odpowiednio przygotowane –
wiem też że to ulubione danie Anny Jurksztowicz – i z dedykacją
właśnie dla niej. Anno 4 You.
Składniki:
Buraki
6 szt
Truskawki
2 szt
Kozi
ser biały 50 g
Krem
balsamiczny 1 łyżka
Rukola Kilka
listków do dekoracji
Kiełki
buraków do dekoracji
Marynata:
Wiśniówka 50
ml
Czerwone
wino 50 ml
Ocet
balsamiczny 50 ml
Koncentrat
buraczany 50 ml
Olej
z pestek dyni 1 łyżka
Sposób
przygotowania:
Buraków
nie obieramy, myjemy i zawijamy szczelnie w folię aluminiową,
wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180
st.C. przez 90 minut. Zostawiamy w folii aż do całkowitego
wystudzenia. W międzyczasie mieszamy składniki marynaty. Buraki
obieramy ze skóry i kroimy ostrym nożem na bardzo cienkie
plasterki. Układamy w pojemniku warstwami, każdą warstwę
polewając marynatą. Przykrywamy i możemy tak przygotowane buraki
przechowywać w lodówce nawet tydzień.
Podawanie:
Na
płaskim półmisku lub każdą porcję na osobnym talerzu,
rozkładamy marynowane plastry buraków. Polewamy delikatnie marynatą
i odrobiną kremu balsamicznego. Posypujemy pokruszonym kozim serem.
Na wierzchu układamy na przemian figi i truskawki – uprzednio
krojąc je na cienkie plasterki lub wg własnego uznania.
Przyozdabiamy kiełkami buraków i rukolą. Doskonała i wykwintna
przystawka szczególnie dla osób omijających mięso.
Komentarze
Prześlij komentarz