29. CARPACCIO Z MARYNOWANYCH BURAKÓW Z FIGAMI I TRUSKAWKAMI


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
CARPACCIO Z MARYNOWANYCH BURAKÓW Z FIGAMI I TRUSKAWKAMI

PRZEPIS VEGE

Z pewnością to danie ostatnimi czasy stało się dość popularne i wiele restauracji serwuje carpaccio z buraków lub sałatkę z buraków z kozim serem. Wersji jest z pewnością niezliczona ilość, jest to danie dość proste do przygotowania, ale niezwykle efektowne i wykwintne – oczywiście kiedy jest odpowiednio przygotowane – wiem też że to ulubione danie Anny Jurksztowicz – i z dedykacją właśnie dla niej. Anno 4 You.


Składniki:

Buraki 6 szt
Figi 2 szt
Truskawki 2 szt
Kozi ser biały 50 g
Krem balsamiczny 1 łyżka
Rukola Kilka listków do dekoracji
Kiełki buraków do dekoracji

Marynata:
Wiśniówka 50 ml
Czerwone wino 50 ml
Ocet balsamiczny 50 ml
Koncentrat buraczany 50 ml
Olej z pestek dyni 1 łyżka

Sposób przygotowania:
Buraków nie obieramy, myjemy i zawijamy szczelnie w folię aluminiową, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st.C. przez 90 minut. Zostawiamy w folii aż do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie mieszamy składniki marynaty. Buraki obieramy ze skóry i kroimy ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki. Układamy w pojemniku warstwami, każdą warstwę polewając marynatą. Przykrywamy i możemy tak przygotowane buraki przechowywać w lodówce nawet tydzień.

Podawanie:
Na płaskim półmisku lub każdą porcję na osobnym talerzu, rozkładamy marynowane plastry buraków. Polewamy delikatnie marynatą i odrobiną kremu balsamicznego. Posypujemy pokruszonym kozim serem. Na wierzchu układamy na przemian figi i truskawki – uprzednio krojąc je na cienkie plasterki lub wg własnego uznania. Przyozdabiamy kiełkami buraków i rukolą. Doskonała i wykwintna przystawka szczególnie dla osób omijających mięso.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA