120. DYNIA Z MIODEM I POMARAŃCZĄ
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (120)
DYNIA
Z MIODEM I POMARAŃCZĄ
...
ten pyszny deser, można wykonać w ciągu kilkunastu minut i
zaskoczyć wszystkich - co też można zrobić z dyni ? poza zupą
dyniową i niezliczoną ilością jej odmian, znamy jeszcze dynię w
occie ! a przecież ciasto dyniowe, czy placki dyniowe są również
doskonałym pomysłem, a może dodać dynię do pasztetu z warzyw -
jeśli nie doda smaku, to z pewnością doda koloru :)
Dynia
pokrojona w kostkę ok 300 g
Miód
3 łyżki
Skórka
starta z pomarańczy 1 łyżeczka
Sok
z pomarańczy 50 ml
Wino
czerwone 50 ml
Masło
1 łyżeczka
Przyprawy
- cynamon, kardamon, imbir, cukier waniliowy,
Ciasto
drożdżowe 4 kawałki
Przygotowanie:
Najlepiej
przygotować sobie wszystkie składniki tak żeby mieć je pod ręką,
bo tu dzieje się wszystko bardzo szybko. Rozgrzewamy w rondlu masło
i wrzucamy pokrojoną dynię, przez chwilkę smażymy mieszając
delikatnie i teraz kolejno dodajemy miód - mieszamy aż się
rozpuści, skórka z pomarańczy, sok wino i przyprawy. Podgrzewamy i
trzymamy na ogniu tak długo aż zrobi nam się gęsty sos z
kawałkami dyni.
Podawanie;
Jeśli
mamy ciasto drożdżowe to dobrze - układamy na talerzykach po
kawałku ciasta i na wierzch kawałki dyni z sosem. Można udekorować
bitą śmietaną. Podawać natychmiast.
Komentarze
Prześlij komentarz