121. SERNIK NA BROWNIE
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (121)
SERNIK
NA BROWNIE
Brownie
-
Masło
- roztopione 120 g
Czekolada
gorzka 150 g
Jajko 2
szt
Cukier
waniliowy 1 łyżeczka
Cukier
brązowy 150 g
Mąka
pszenna 1/2 szklanki
Proszek
do pieczenia 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Brownie:
Wszystkie
składniki w temperaturze pokojowej. Do roztopionego masła dodajemy
czekoladę i podgrzewamy do jej całkowitego rozpuszczenia, tak żeby
połączyła się z masłem. Łączymy wszystkie mokre składniki i
dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem
do pieczenia i cukier, wszystko dokładnie mieszamy do połączenia
składników. Wylewamy na okrągłą formę wysmarowaną masłem i
wstawiamy do rozgrzanego do 170 st. C. na 20 minut – termoobieg.
Składniki
masa serowa:
Twaróg
tłusty 500 g
Śmietana
kremówka 2 łyżki
Mascarpone 200
g
Jajka
2 szt
Cukier
brązowy 3/4 szklanki
Mąka
ziemniaczana 2 łyżki
Skórka
starta z pomarańczy 1 łyżeczka
Sok
pomarańczowy 1/2 szklanki
Przygotowanie
masy:
Wszystkie
składniki wrzucić do miski i wymieszać na wolnych obrotach. Masę
wykładamy na wypieczony spód Brownie i wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do 150 st. C. na 40 minut. Pod formę z sernikiem
wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą.
Podajemy
całkowicie schłodzony z polewą czekoladową i gorącą kawą
espresso.
Komentarze
Prześlij komentarz