121. SERNIK NA BROWNIE


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (121)
SERNIK NA BROWNIE

Składniki:
Brownie -
Masło - roztopione 120 g
Czekolada gorzka 150 g
Jajko 2 szt
Cukier waniliowy 1 łyżeczka
Cukier brązowy 150 g
Mąka pszenna 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przygotowanie Brownie:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Do roztopionego masła dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej całkowitego rozpuszczenia, tak żeby połączyła się z masłem. Łączymy wszystkie mokre składniki i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na okrągłą formę wysmarowaną masłem i wstawiamy do rozgrzanego do 170 st. C. na 20 minut – termoobieg.

Składniki masa serowa:
Twaróg tłusty 500 g
Śmietana kremówka 2 łyżki
Mascarpone 200 g
Jajka 2 szt
Cukier brązowy 3/4 szklanki
Mąka ziemniaczana 2 łyżki
Skórka starta z pomarańczy 1 łyżeczka
Sok pomarańczowy 1/2 szklanki

Przygotowanie masy:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać na wolnych obrotach. Masę wykładamy na wypieczony spód Brownie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. na 40 minut. Pod formę z sernikiem wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą.

Podajemy całkowicie schłodzony z polewą czekoladową i gorącą kawą espresso.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA