123. SALSA DI BURRO E POMODORO - SOS POMIDOROWO MAŚLANY


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (123)
SOS POMIDOROWO MAŚLANY – SALSA DI BURRO E POMODORO


Składniki:
Masło 4 łyżki
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Cebula 1 szt
Czosnek 1 ząbek
Parmezan 50 g
Pomidory świeże lub z puszki 500 g
Bazylia 2 gałązki
Sól, pieprz, rozmaryn, tymianek

Przygotowanie:
W dużym szerokim rondlu podgrzewamy masło i dodajemy oliwę, następnie drobno posiekane – czosnek i cebulę. Smażymy na wolnym ogniu do momentu zeszklenia. Wrzucamy obrane ze skóry i pokrojone w kawałki pomidory, dodajemy przyprawy i kawałek parmezanu i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu. Na samym końcu dodajemy bazylię.

Podawanie:
Podajemy z makaronem lub gnocchi i czerwonym winem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA