124. MAKARON Z SEREM RICOTTA – PENNE CON RICOTTA
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (124)
MAKARON
Z SEREM RICOTTA – PENNE CON RICOTTA
zdj.s.malinowski |
Składniki
na 4 porcje:
Makaron
krótki np. penne opakowanie 500 g
Ser
ricotta 250 g
Mleko
3,2 % 1/2 szklanki
Śmietana
30 % 1/2 szklanki
Masło 1
łyżeczka
Cukier 1
łyżka
Cynamon 1/2
łyżeczki
Sól,
pieprz,
Przygotowanie:
Makaron
należy ugotować wg wskazań na opakowaniu czyli około 8 minut,
odejmując minutę. W rondlu należy podgrzać mleko i dodać ser i
masło i śmietanę – dokładnie wymieszać, aż sos będzie
kremowy. Dodać przyprawy i najlepiej podgrzać żeby był gorący
ale się nie zagotował. Odcedzić makaron, dodać do sosu, wymieszać
i natychmiast podawać.
Podawanie:
Doskonałe
będzie białe wytrawne wino.
Komentarze
Prześlij komentarz