124. MAKARON Z SEREM RICOTTA – PENNE CON RICOTTA


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (124)
MAKARON Z SEREM RICOTTA – PENNE CON RICOTTA

zdj.s.malinowski
Składniki na 4 porcje:
Makaron krótki np. penne opakowanie 500 g
Ser ricotta 250 g
Mleko 3,2 % 1/2 szklanki
Śmietana 30 % 1/2 szklanki
Masło 1 łyżeczka
Cukier 1 łyżka
Cynamon 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz,


Przygotowanie:
Makaron należy ugotować wg wskazań na opakowaniu czyli około 8 minut, odejmując minutę. W rondlu należy podgrzać mleko i dodać ser i masło i śmietanę – dokładnie wymieszać, aż sos będzie kremowy. Dodać przyprawy i najlepiej podgrzać żeby był gorący ale się nie zagotował. Odcedzić makaron, dodać do sosu, wymieszać i natychmiast podawać.

Podawanie:
Doskonałe będzie białe wytrawne wino.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA