125. ZIELONE OLIWKI NA PIKANTNIE – OLIVE CONDITE


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (125)
ZIELONE OLIWKI NA PIKANTNIE – OLIVE CONDITE

To doskonała zimna przekąska pochodząca s Sycylii, w wielu częściach wyspy podaje się ją w małych specjalnie wydrążanych bułeczkach, które wchłaniają odrobinę ostrego sosu.

Składniki:
Zielone oliwki bez pestek 2 szklanki
Czosnek 4 ząbki
Rozmaryn posiekany 1 łyżka
Mięta świeża posiekana 1 łyżka
Oregano 1/2 łyżeczki
Chilli 1/2 łyżeczki
Oliwa z oliwek Extra Virgin 1/2 szklanki

Przygotowanie:
Oliwki należy opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem, wrzucić do miski i lekko zmiażdżyć je – najlepiej tłuczkiem do mięsa. Ząbki czosnku rozgnieść i posiekać bardzo drobno, dodać do oliwek. Dodać wszystkie przyprawy, wlać oliwę i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.

Podawanie:
Podawać z gorącą bagietką i białym winem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA