125. ZIELONE OLIWKI NA PIKANTNIE – OLIVE CONDITE
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (125)
ZIELONE
OLIWKI NA PIKANTNIE – OLIVE CONDITE
To
doskonała zimna przekąska pochodząca s Sycylii, w wielu częściach
wyspy podaje się ją w małych specjalnie wydrążanych bułeczkach,
które wchłaniają odrobinę ostrego sosu.
Składniki:
Czosnek 4
ząbki
Rozmaryn
posiekany 1 łyżka
Mięta
świeża posiekana 1 łyżka
Oregano 1/2
łyżeczki
Chilli
1/2 łyżeczki
Oliwa
z oliwek Extra Virgin 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Oliwki
należy opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem,
wrzucić do miski i lekko zmiażdżyć je – najlepiej tłuczkiem do
mięsa. Ząbki czosnku rozgnieść i posiekać bardzo drobno, dodać
do oliwek. Dodać wszystkie przyprawy, wlać oliwę i dokładnie
wszystko wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2
godziny.
Podawanie:
Podawać
z gorącą bagietką i białym winem.
Komentarze
Prześlij komentarz