126. SALSA ALLE CIPOLLE - SOS CEBULOWY


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (126)
SOS CEBULOWY – SALSA ALLE CIPOLLE

Sos cebulowy jest bardzo prostym sosem, jednak wymaga długiego czasu gotowania. Ale warto – to doskonały sos do mięsa gotowanego lub pieczonego.

Składniki:
Cebula biała - duża 2 szt
Czosnek 1 ząbek
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Masło 1 łyżka
Wino Wermut Bianco 1/2 szklanki
Bulion drobiowy lub wołowy 1 szklanka
Sól, pieprz, rozmaryn

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać w bardzo cienkie paski, a na patelni rozgrzać oliwę i dodać masło następnie cebulę i czosnek. Podsmażyć na wolnym ogniu i wlać najpierw wino, a następnie połowę bulionu. Dodać przyprawy - należy uważać z solą ponieważ troszkę płynu nam odparuje, więc lepiej doprawić na samym końcu. Przykrywamy i gotujemy co najmniej 2 godziny, mieszając co jakiś czas, gotujemy do momentu, aż cebula całkowicie się rozpadnie, a w rondlu pozostanie kremowy sos. Nie dopuszczamy do przypalenia i w razie czego dolewamy bulionu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA