126. SALSA ALLE CIPOLLE - SOS CEBULOWY
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (126)
SOS
CEBULOWY – SALSA ALLE CIPOLLE
Sos
cebulowy jest bardzo prostym sosem, jednak wymaga długiego czasu
gotowania. Ale warto – to doskonały sos do mięsa gotowanego lub
pieczonego.
Składniki:
Cebula
biała - duża 2 szt
Czosnek 1
ząbek
Oliwa
z oliwek 4 łyżki
Masło 1
łyżka
Wino
Wermut Bianco 1/2 szklanki
Bulion
drobiowy lub wołowy 1 szklanka
Sól,
pieprz, rozmaryn
Przygotowanie:
Cebulę
i czosnek posiekać w bardzo cienkie paski, a na patelni rozgrzać
oliwę i dodać masło następnie cebulę i czosnek. Podsmażyć na
wolnym ogniu i wlać najpierw wino, a następnie połowę bulionu.
Dodać przyprawy - należy uważać z solą ponieważ troszkę płynu
nam odparuje, więc lepiej doprawić na samym końcu. Przykrywamy i
gotujemy co najmniej 2 godziny, mieszając co jakiś czas, gotujemy
do momentu, aż cebula całkowicie się rozpadnie, a w rondlu
pozostanie kremowy sos. Nie dopuszczamy do przypalenia i w razie
czego dolewamy bulionu.
Komentarze
Prześlij komentarz