127. ZABAGLIONE - ZABAIONE


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (127)
ZABAIONE - ZABAGLIONE

Zabaione to doskonały włoski deser wymyślony w XVIII wieku i zadedykowany patronowi turyńskich cukierników San Pasquale Baylona – czy dostrzegacie podobieństwo w nazwie – San Baylona ?! Tak prawdopodobnie nazwę swą zabaione zawdzięcza właśnie jemu. A teraz do kuchni i do pracy – bo potrzeba mu poświęcić nieco czasu, ale zobaczycie że warto.

Składniki:
Żółtka jajek 4 szt
Cukier 3 łyżki
Cukier waniliowy 1 łyżka
Wino wytrawne marsala 1/2 szklanki

Przygotowanie:
Potrzebny będzie rondel o grubym dnie w którym ubijamy żółtka z cukrem na gładką kremową masę. Bardzo powoli dolewamy marsalę, nie przerywając ubijania. A teraz bardzo ważna operacja, wstawiamy rondel do większego garnka z gorącą wodą i podgrzewamy krem na wolnym ogniu. Cały czas ubijamy krem aż do zgęstnienia. Nie doprowadzamy kremu d wrzenia bo się zetnie. Krem podajemy na gorąco lub na zimno. Aby go przechować przykrywamy folią spożywczą tak aby folia była położona bezpośrednio na kremie, wtedy unikniemy sytuacji, że na wierzchu pojawi się twarda skórka.

Podawanie:
Zabaione doskonale nadaje się do polania owoców, lodów, czy jako krem do ciast i ciasteczek, na zimno czy na gorąco pozostaje w czołówce wybitnych deserów.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA