127. ZABAGLIONE - ZABAIONE
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (127)
ZABAIONE
- ZABAGLIONE
Zabaione
to doskonały włoski deser wymyślony w XVIII wieku i zadedykowany
patronowi turyńskich cukierników San Pasquale Baylona – czy
dostrzegacie podobieństwo w nazwie – San Baylona ?! Tak
prawdopodobnie nazwę swą zabaione zawdzięcza właśnie jemu. A
teraz do kuchni i do pracy – bo potrzeba mu poświęcić nieco
czasu, ale zobaczycie że warto.
Składniki:
Żółtka
jajek 4 szt
Cukier
3 łyżki
Cukier
waniliowy 1 łyżka
Wino
wytrawne marsala 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Potrzebny
będzie rondel o grubym dnie w którym ubijamy żółtka z cukrem na
gładką kremową masę. Bardzo powoli dolewamy marsalę, nie
przerywając ubijania. A teraz bardzo ważna operacja, wstawiamy
rondel do większego garnka z gorącą wodą i podgrzewamy krem na
wolnym ogniu. Cały czas ubijamy krem aż do zgęstnienia. Nie
doprowadzamy kremu d wrzenia bo się zetnie. Krem podajemy na gorąco
lub na zimno. Aby go przechować przykrywamy folią spożywczą tak
aby folia była położona bezpośrednio na kremie, wtedy unikniemy
sytuacji, że na wierzchu pojawi się twarda skórka.
Podawanie:
Zabaione
doskonale nadaje się do polania owoców, lodów, czy jako krem do
ciast i ciasteczek, na zimno czy na gorąco pozostaje w czołówce
wybitnych deserów.
Komentarze
Prześlij komentarz