128. FASOLOWY KOCIOŁEK - OLLA PODRIDA


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (128)
FASOLOWY KOCIOŁEK - OLLA PODRIDA

Składniki:
Fasola suszona biała 450 g
Wieprzowe nóżki 1 szt
Żeberka wieprzowe 150 g
Boczek wędzony 200 g
Kiełbasa Chorizo 200 g
Cebula pokrojona na ćwiartki 1 szt
Marchewka duża 1 szt
Wołowina z udźca 200 g
Kaszanka 100 g
Sól, pieprz, goździki, natka pietruszki, posiekany drobno czosnek

Przygotowanie:
Przygotowania rozpoczynamy dzień wcześniej, zaczynamy od namoczenia fasoli w dużej ilości zimnej nieosolonej wody. Mięsa dzielimy na kawałki i wkładamy do zimnej wody z solą i pieprzem. Na 1 litr wody wsypujemy 60 g soli i łyżeczkę zmielonego pieprzu. Tak przygotowaną fasolę i mięso pozostawiamy na noc. Następnego dnia zaczynamy od odsączenia fasoli i mięsa. Fasolę przekładamy do dużego rondla, dodajemy wieprzowe nóżki, żeberka, boczek, chorizo, marchew i cebulę, dodajemy goździki i czosnek, zalewamy zimną wodą tak aby woda przykrywała wszystko z dość dużym zapasem. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez dwie godziny. W osobnym garnku gotujemy wołowinę do miękkości, a następnie przekładamy ją do rondla z fasolą. Pod koniec gotowania kiedy fasola będzie już miękka dodajemy kaszankę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.

Podawanie:
Jako pierwsze danie podaje się wywar z fasolą, a na drugie kawałki mięsa z sosem chili.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA