128. FASOLOWY KOCIOŁEK - OLLA PODRIDA
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (128)
FASOLOWY
KOCIOŁEK - OLLA PODRIDA
Składniki:
Wieprzowe
nóżki 1 szt
Żeberka
wieprzowe 150 g
Boczek
wędzony 200 g
Kiełbasa
Chorizo 200 g
Cebula
pokrojona na ćwiartki 1 szt
Marchewka
duża 1 szt
Wołowina
z udźca 200 g
Kaszanka
100 g
Sól,
pieprz, goździki, natka pietruszki, posiekany drobno czosnek
Przygotowanie:
Przygotowania
rozpoczynamy dzień wcześniej, zaczynamy od namoczenia fasoli w
dużej ilości zimnej nieosolonej wody. Mięsa dzielimy na kawałki i
wkładamy do zimnej wody z solą i pieprzem. Na 1 litr wody wsypujemy
60 g soli i łyżeczkę zmielonego pieprzu. Tak przygotowaną fasolę
i mięso pozostawiamy na noc. Następnego dnia zaczynamy od
odsączenia fasoli i mięsa. Fasolę przekładamy do dużego rondla,
dodajemy wieprzowe nóżki, żeberka, boczek, chorizo, marchew i
cebulę, dodajemy goździki i czosnek, zalewamy zimną wodą tak aby
woda przykrywała wszystko z dość dużym zapasem. Zagotowujemy i
gotujemy na wolnym ogniu przez dwie godziny. W osobnym garnku
gotujemy wołowinę do miękkości, a następnie przekładamy ją do
rondla z fasolą. Pod koniec gotowania kiedy fasola będzie już
miękka dodajemy kaszankę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy
do smaku.
Podawanie:
Jako
pierwsze danie podaje się wywar z fasolą, a na drugie kawałki
mięsa z sosem chili.
Komentarze
Prześlij komentarz