129. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z BRENDY
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (129)
FRANCUSKA
ZUPA CEBULOWA Z BRENDY
Składniki
na 4 porcje:
Cebula
pokrojona w paski 4 szt
Masło 100
g
Oliwa
z oliwek 2 łyżki
Bulion
wołowy 750 ml
Cukier 1
łyżeczka
Sól 1/2
łyżeczki
Mąka
pszenna 1 i 1/2 łyżki
Brendy 100
ml
Tarty
ser Gruyere lub Parmezan 150 g
Sól,
pieprz
Kromki
z bagietki 4 szt
Czosnek 1
ząbek
Przygotowanie:
W
rondlu o grubym dnie podgrzewamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną
w paski cebulę, cukier i sól, przykrywamy i dusimy przez 20 minut,
mieszając od czasu do czasu żeby cebula się nie przypaliła, a
jedynie zbrązowiała. Zdejmujemy pokrywkę i jeszcze przez kilka
minut smażymy cały czas mieszając. Posypujemy mąką i mieszamy
przez około 2 – 3 minuty, dodajemy bulion, mieszamy i gotujemy na
wolnym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy grzanki –
czyli opiekamy w piekarniku na złoto-brązowo – a po wyjęciu
smarujemy z jednej strony na wpół przekrojonym czosnkiem,
odkładamy. Do zupy dodajemy brendy, przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Wlewamy zupę do 4 żaroodpornych kokilek, na wierzchu
kładziemy grzankę i posypujemy obficie serem. Wstawiamy do
piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na 20 minut. Ser na wierzchu
powinien być roztopiony i złocisty.
Podawanie:
Podajemy
prosto z piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz