129. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z BRENDY


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (129)
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z BRENDY
Składniki na 4 porcje:
Cebula pokrojona w paski 4 szt
Masło 100 g
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Bulion wołowy 750 ml
Cukier 1 łyżeczka
Sól 1/2 łyżeczki
Mąka pszenna 1 i 1/2 łyżki
Brendy 100 ml
Tarty ser Gruyere lub Parmezan 150 g
Sól, pieprz

Kromki z bagietki 4 szt
Czosnek 1 ząbek
Przygotowanie:
W rondlu o grubym dnie podgrzewamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną w paski cebulę, cukier i sól, przykrywamy i dusimy przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu żeby cebula się nie przypaliła, a jedynie zbrązowiała. Zdejmujemy pokrywkę i jeszcze przez kilka minut smażymy cały czas mieszając. Posypujemy mąką i mieszamy przez około 2 – 3 minuty, dodajemy bulion, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy grzanki – czyli opiekamy w piekarniku na złoto-brązowo – a po wyjęciu smarujemy z jednej strony na wpół przekrojonym czosnkiem, odkładamy. Do zupy dodajemy brendy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy zupę do 4 żaroodpornych kokilek, na wierzchu kładziemy grzankę i posypujemy obficie serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na 20 minut. Ser na wierzchu powinien być roztopiony i złocisty.

Podawanie:
Podajemy prosto z piekarnika.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA