130. POMMES DE TERRE A LA LYONNAISE - ZIEMNIAKI Z CEBULĄ


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (130)
ZIEMNIAKI Z CEBULĄ – POMMES DE TERRE A LA LYONNAISE

Lyon jest ważnym ośrodkiem gastronomicznym na francuskiej mapie gastronomicznej – określenie „lyonnaise” sugeruje, że w potrawie z pewnością jest cebula ...

Składniki:
Ziemniaki 8 szt
Masło klarowane 150 g
Cebula biała pokrojona w cienkie plasterki 2 szt
Czosnek 2 ząbki
Natka pietruszki 2 łyżki
Sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Przygotowanie:
Ziemniaki w mundurkach gotować w osolonej wodzie przez 15 – 20 minut, poczekać aż wystygną, obrać i pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Posiekaną w cienkie plasterki cebulę usmażyć na jasno-złoto wraz z drobno posiekanym czosnkiem - na klarowanym maśle. Na osobnej patelni obsmażyć plastry ziemniaków z obu stron ok. 4 minut – dodać przyprawy. W naczyniu żaroodpornym ułożyć jedną warstwę ziemniaków, a na niej podsmażoną cebulę, następnie kolejną warstwę ziemniaków. Wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu obficie posypujemy natką pietruszki.

Podawanie:
Ziemniaki z cebulą są doskonałym dodatkiem do pieczonego lub grillowanego mięsa.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA