130. POMMES DE TERRE A LA LYONNAISE - ZIEMNIAKI Z CEBULĄ
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (130)
ZIEMNIAKI
Z CEBULĄ – POMMES DE TERRE A LA LYONNAISE
… Lyon
jest ważnym ośrodkiem gastronomicznym na francuskiej mapie
gastronomicznej – określenie „lyonnaise” sugeruje, że w
potrawie z pewnością jest cebula ...
Składniki:
Ziemniaki
8 szt
Masło
klarowane 150 g
Cebula
biała pokrojona w cienkie plasterki 2 szt
Czosnek 2
ząbki
Natka
pietruszki 2 łyżki
Sól,
pieprz, tymianek, rozmaryn
Przygotowanie:
Ziemniaki
w mundurkach gotować w osolonej wodzie przez 15 – 20 minut,
poczekać aż wystygną, obrać i pokroić w plastry grubości 0,5
cm. Posiekaną w cienkie plasterki cebulę usmażyć na jasno-złoto
wraz z drobno posiekanym czosnkiem - na klarowanym maśle. Na osobnej
patelni obsmażyć plastry ziemniaków z obu stron ok. 4 minut –
dodać przyprawy. W naczyniu żaroodpornym ułożyć jedną warstwę
ziemniaków, a na niej podsmażoną cebulę, następnie kolejną
warstwę ziemniaków. Wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika
na 20 minut. Po wyjęciu obficie posypujemy natką pietruszki.
Podawanie:
Ziemniaki
z cebulą są doskonałym dodatkiem do pieczonego lub grillowanego
mięsa.
Komentarze
Prześlij komentarz