131. ŻURAWINÓWKA WERSJA 2


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (131)
ŻURAWINÓWKA WERSJA 2

Składniki:
Żurawina 1 kg
Cukier brązowy 10 łyżek
Cytryna 1/2
Wódka czysta 40% 1/2 litra
Brendy 1/2 litra
Spirytus 1/4 litra

Przygotowanie:
Potrzebny nam będzie słoik, owoce żurawiny należy przepłukać w zimnej wodzie i umieścić w słoiku. W połówce cytryny nacinamy skórkę i wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem i odstawiamy na co najmniej dwa dni. Po tym czasie ubijamy owoce i wlewamy wódkę i brendy odstawiamy na tydzień. Po tygodniu dolewamy spirytus i odstawiamy na co najmniej 8 tygodni. W tym czasie mieszamy kilka razy tak żeby na dnie nie pozostał cukier. Oczywiście czym dłużej będzie stała tym lepiej. Odlewamy i filtrujemy, a następnie zlewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne 6 tygodni. I nadaje się do spożycia.

Podawanie:
Pić w małych dawkach :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA