131. ŻURAWINÓWKA WERSJA 2
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (131)
ŻURAWINÓWKA
WERSJA 2
Składniki:
Żurawina
1 kg
Cukier
brązowy 10 łyżek
Cytryna
1/2
Wódka
czysta 40% 1/2 litra
Brendy 1/2
litra
Spirytus 1/4
litra
Przygotowanie:
Potrzebny
nam będzie słoik, owoce żurawiny należy przepłukać w zimnej
wodzie i umieścić w słoiku. W połówce cytryny nacinamy skórkę
i wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem i odstawiamy na co najmniej
dwa dni. Po tym czasie ubijamy owoce i wlewamy wódkę i brendy
odstawiamy na tydzień. Po tygodniu dolewamy spirytus i odstawiamy na
co najmniej 8 tygodni. W tym czasie mieszamy kilka razy tak żeby na
dnie nie pozostał cukier. Oczywiście czym dłużej będzie stała
tym lepiej. Odlewamy i filtrujemy, a następnie zlewamy do butelek.
Odstawiamy na kolejne 6 tygodni. I nadaje się do spożycia.
Podawanie:
Pić
w małych dawkach :)
Komentarze
Prześlij komentarz