132. ZUPA ZIEMNIACZANA PESTO


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (132)
ZUPA ZIEMNIACZANA PESTO

Składniki na 4 porcje:
Ziemniaki smażone
(dzień wcześniej można usmażyć połówki ziemniaków) 6 szt
Cebula 2 szt
Masło 1 łyżka
Boczek wędzony lub szynka pokrojone w kostkę 200 g
Bulion drobiowy 2 szklanki
Mleko 1 szklanka
Śmietana 30 % 1/2 szklanki
Makaron np. muszelki 100 g
Pesto bazyliowe 2 łyżki
Parmezan 4 łyżki
Sól, pieprz, natka pietruszki,

Przygotowanie:
Ziemniaki, cebulę i boczek pokroić w kawałki. Podgrzać masło w rondlu i dodawać kolejno – boczek i smażyć przez 2 – 3 minuty, następnie cebulę, ziemniaki i przesmażyć około 10 minut. Wlać bulion i mleko i zagotować, dodać suchy makaron i gotować na wolnym ogniu następne 10 minut. Dodać śmietanę, natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Dodać pesto i rozlać do talerzy. Obficie posypać parmezanem.

Podawanie:
Tą niezwykle sycącą zupę można podać z gorącą czosnkową bagietką !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA