132. ZUPA ZIEMNIACZANA PESTO
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (132)
ZUPA
ZIEMNIACZANA PESTO
Składniki
na 4 porcje:
Ziemniaki
smażone
(dzień
wcześniej można usmażyć połówki ziemniaków) 6 szt
Cebula 2
szt
Masło 1
łyżka
Bulion
drobiowy 2 szklanki
Mleko 1
szklanka
Śmietana
30 % 1/2 szklanki
Makaron
np. muszelki 100 g
Pesto
bazyliowe 2 łyżki
Parmezan 4
łyżki
Sól,
pieprz, natka pietruszki,
Przygotowanie:
Ziemniaki,
cebulę i boczek pokroić w kawałki. Podgrzać masło w rondlu i
dodawać kolejno – boczek i smażyć przez 2 – 3 minuty,
następnie cebulę, ziemniaki i przesmażyć około 10 minut. Wlać
bulion i mleko i zagotować, dodać suchy makaron i gotować na
wolnym ogniu następne 10 minut. Dodać śmietanę, natkę pietruszki
i doprawić solą i pieprzem. Dodać pesto i rozlać do talerzy.
Obficie posypać parmezanem.
Podawanie:
Tą
niezwykle sycącą zupę można podać z gorącą czosnkową bagietką
!
Komentarze
Prześlij komentarz