40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
DŁUGOPIECZONE
MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA
Rostbef 1
– 1,5 kg
Udziec
cielęcy 1 – 1,5 kg
Szpagat
Brendy 50
ml
Przyprawy
rostbef:
Sól,
pieprz, kolendra, jałowiec, kminek, lubczyk, tymianek, czosnek w
proszku, oliwa z oliwek,
Przygotowanie:
Wszystkie
przyprawy tłuczemy w moździerzu, dodajemy oliwę i dokładnie
mieszamy. Mięso oczyszczamy z błon, nakłuwamy widelcem i dokładnie
je smarujemy. Związujemy szpagatem i zawijamy w folię spożywczą.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Przyprawy
cielęcina:
Sól,
pieprz, wędzona papryka słodka, rozmaryn, cienkie plastry wędzonej
słoniny, starta skórka z 1 cytryny, oliwa z oliwek,
Przygotowanie:
Suche
przyprawy tłuczemy w moździerzu, dodajemy skórkę cytrynową i
oliwę z oliwek lub olej lniany. Dokładnie mieszamy wszystkie
przyprawy. Nakłuwamy mięso widelcem i smarujemy przyprawami.
Plasterki słoniny też obtaczamy w przyprawach. Rozkładamy mięso,
robimy cienkim nożem otwory i nadziewamy słoniną w różnych
miejscach. Zawijamy mięso i związujemy szpagatem. Zawijamy w folię
spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.
Przygotowanie
mięs do pieczenia:
Nastawiamy
piekarnik na 65 st.C. W dużym rondlu z przykrywką mocno rozgrzewamy
4 łyżki oliwy i kładziemy mięso. Obsmażamy na mocnym ogniu z
dwóch stron, wlewamy Brendy i natychmiast przykrywamy, trzymając
pokrywkę – cały zabieg trwa około 2 – 3 minut. Odkrywamy mięso
i wykładamy na wcześniej przygotowaną folię spożywczą. Bardzo
szczelnie zawijamy każdy kawałek osobno, wkładamy do naczynia
żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do pieca na 4 godziny.
Po
zakończeniu procesu studzimy mięso i wstawiamy na noc do lodówki.
Podawanie:
Niezastąpione
jest takie mięso pokrojone w cienkie plasterki z pieczywem, grubo
posypane pieprzem. Można ukroić grubsze plastry i włożyć do
wcześniej przygotowanego sosu i zjeść z kluskami gnocchi. Ja lubię
taka wołowinę pokrojoną w cienkie plastry, ułożoną na dnie
głębokiego talerza i zalaną gorącym esencjonalnym bulionem z
dodatkiem cytryny i pietruszki. Niebo w gębie !!! Oczywiście wybór
pozostawiam wam, ale zapewniam, że możliwości jest wiele.
Komentarze
Prześlij komentarz