40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA

Składniki:
Rostbef 1 – 1,5 kg
Udziec cielęcy 1 – 1,5 kg
Szpagat
Brendy 50 ml

Przyprawy rostbef:
Sól, pieprz, kolendra, jałowiec, kminek, lubczyk, tymianek, czosnek w proszku, oliwa z oliwek,

Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy tłuczemy w moździerzu, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Mięso oczyszczamy z błon, nakłuwamy widelcem i dokładnie je smarujemy. Związujemy szpagatem i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy na noc do lodówki.

Przyprawy cielęcina:
Sól, pieprz, wędzona papryka słodka, rozmaryn, cienkie plastry wędzonej słoniny, starta skórka z 1 cytryny, oliwa z oliwek,

Przygotowanie:
Suche przyprawy tłuczemy w moździerzu, dodajemy skórkę cytrynową i oliwę z oliwek lub olej lniany. Dokładnie mieszamy wszystkie przyprawy. Nakłuwamy mięso widelcem i smarujemy przyprawami. Plasterki słoniny też obtaczamy w przyprawach. Rozkładamy mięso, robimy cienkim nożem otwory i nadziewamy słoniną w różnych miejscach. Zawijamy mięso i związujemy szpagatem. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.

Przygotowanie mięs do pieczenia:
Nastawiamy piekarnik na 65 st.C. W dużym rondlu z przykrywką mocno rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i kładziemy mięso. Obsmażamy na mocnym ogniu z dwóch stron, wlewamy Brendy i natychmiast przykrywamy, trzymając pokrywkę – cały zabieg trwa około 2 – 3 minut. Odkrywamy mięso i wykładamy na wcześniej przygotowaną folię spożywczą. Bardzo szczelnie zawijamy każdy kawałek osobno, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do pieca na 4 godziny.
Po zakończeniu procesu studzimy mięso i wstawiamy na noc do lodówki.

Podawanie:
Niezastąpione jest takie mięso pokrojone w cienkie plasterki z pieczywem, grubo posypane pieprzem. Można ukroić grubsze plastry i włożyć do wcześniej przygotowanego sosu i zjeść z kluskami gnocchi. Ja lubię taka wołowinę pokrojoną w cienkie plastry, ułożoną na dnie głębokiego talerza i zalaną gorącym esencjonalnym bulionem z dodatkiem cytryny i pietruszki. Niebo w gębie !!! Oczywiście wybór pozostawiam wam, ale zapewniam, że możliwości jest wiele.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ