139. FASOLKA PO BRETOŃSKU Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (139)
FASOLKA
PO BRETOŃSKU Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ
Składniki:
Fasolka
biała sucha (namaczamy dzień wcześniej) 500 g
Czosnek 2
ząbki
Pomidory
w puszce krojone 3 puszki
Przecier
pomidorowy 1 mały
Bulion
warzywny lub wołowy 1,5 litra
Papryka
czerwona 1 szt
Wędliny
z nocnej zmiany – kiełbasa i boczek 500 g
Oliwa
4 łyżki
Przyprawy
– sól, pieprz, kolendra, majeranek, ziele angielskie, liść
laurowy, papryka wędzona w proszku,
Przygotowanie:
Dzień
wcześniej namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Cebulę, czosnek i
paprykę drobno posiekać. Pokroić wędliny w kostkę. W dużym
garnku podgrzać oliwę i wrzucić cebulę z czosnkiem i przesmażyć
aż zacznie się szklić, dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć,
mieszać. Dodać połowę bulionu i zagotować – porcjami dodawać
fasolę i dolać resztę bulionu. Wszystko zagotować i dodać
przyprawy. Dodać pomidory i przecier pomidorowy – zmniejszyć
ogień i gotować na wolnym ogniu około godziny. W razie gdy będzie
zbyt gęste – dodać wody. Fasolka jest dobra kiedy jest doprawiona
dużą ilością majeranku – chyba że nie lubicie :)
Podawanie:
Podajemy
gorącą z chrupiącym świeżym chlebem.
Komentarze
Prześlij komentarz