139. FASOLKA PO BRETOŃSKU Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (139)
FASOLKA PO BRETOŃSKU Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ

Składniki:
Fasolka biała sucha (namaczamy dzień wcześniej) 500 g
Cebula 2 szt
Czosnek 2 ząbki
Pomidory w puszce krojone 3 puszki
Przecier pomidorowy 1 mały
Bulion warzywny lub wołowy 1,5 litra
Papryka czerwona 1 szt
Wędliny z nocnej zmiany – kiełbasa i boczek 500 g
Oliwa 4 łyżki
Przyprawy – sól, pieprz, kolendra, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka wędzona w proszku,

Przygotowanie:
Dzień wcześniej namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno posiekać. Pokroić wędliny w kostkę. W dużym garnku podgrzać oliwę i wrzucić cebulę z czosnkiem i przesmażyć aż zacznie się szklić, dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć, mieszać. Dodać połowę bulionu i zagotować – porcjami dodawać fasolę i dolać resztę bulionu. Wszystko zagotować i dodać przyprawy. Dodać pomidory i przecier pomidorowy – zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około godziny. W razie gdy będzie zbyt gęste – dodać wody. Fasolka jest dobra kiedy jest doprawiona dużą ilością majeranku – chyba że nie lubicie :)

Podawanie:
Podajemy gorącą z chrupiącym świeżym chlebem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA