142. SYCYLIJSKA CAPONATA – CZYLI GĘSTY SOS Z BAKŁAŻANÓW
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (142)
SYCYLIJSKA
CAPONATA – CZYLI GĘSTY SOS Z BAKŁAŻANÓW
Składniki:
Bakłażany
pokrojone w kostkę (bez obierania) 2 szt
Oliwa
z oliwek 1/4 szklanki
Seler
naciowy – środkowe łodygi 4 szt
Pomidory
krojone z puszki 1/2 puszki (ok.200 g)
Cukier
1 łyżka
Ocet
z czerwonego wina 1/2 szklanki
Kapary 4
łyżki
Oliwki
zielone drobno posiekane 4 łyżki
Sól,
pieprz, rozmaryn, tymianek, kolendra - do smaku
Przygotowanie:
Kostki
bakłażana rozłożyć na papierowym ręczniku i posypać solą,
odstawić na godzinę, po czym osuszyć ręcznikiem. Na patelni
rozgrzać oliwę i wrzucić na kilka minut bakłażana i obsmażyć
na złoty kolor, wyłożyć na papierowy ręcznik. Na tej samej
patelni podsmażyć drobno posiekany seler naciowy, również wyłożyć
na papierowy ręcznik. Następnie podsmażyć na oliwie cebulę aż
zacznie się szklić, dodać pomidory i dusić przez 10 minut,
mieszając. Wymieszać ocet z cukrem, dodać kapary i oliwki. Do
pomidorów dodać bakłażana i seler naciowy, dodać mieszankę
octową i zagotować. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu
przez godzinę. Odstawić do wystygnięcia.
Podawanie:
Podawać
na zimno z pieczonym lub grillowanym mięsem albo w wersji bezmięsnej
z pieczoną bagietką.
Komentarze
Prześlij komentarz