142. SYCYLIJSKA CAPONATA – CZYLI GĘSTY SOS Z BAKŁAŻANÓW


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (142)
SYCYLIJSKA CAPONATA – CZYLI GĘSTY SOS Z BAKŁAŻANÓW

Składniki:
Bakłażany pokrojone w kostkę (bez obierania) 2 szt
Oliwa z oliwek 1/4 szklanki
Seler naciowy – środkowe łodygi 4 szt
Cebula posiekana w paski 1 szt
Pomidory krojone z puszki 1/2 puszki (ok.200 g)
Cukier 1 łyżka
Ocet z czerwonego wina 1/2 szklanki
Kapary 4 łyżki
Oliwki zielone drobno posiekane 4 łyżki
Sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, kolendra - do smaku

Przygotowanie:
Kostki bakłażana rozłożyć na papierowym ręczniku i posypać solą, odstawić na godzinę, po czym osuszyć ręcznikiem. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na kilka minut bakłażana i obsmażyć na złoty kolor, wyłożyć na papierowy ręcznik. Na tej samej patelni podsmażyć drobno posiekany seler naciowy, również wyłożyć na papierowy ręcznik. Następnie podsmażyć na oliwie cebulę aż zacznie się szklić, dodać pomidory i dusić przez 10 minut, mieszając. Wymieszać ocet z cukrem, dodać kapary i oliwki. Do pomidorów dodać bakłażana i seler naciowy, dodać mieszankę octową i zagotować. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Odstawić do wystygnięcia.

Podawanie:
Podawać na zimno z pieczonym lub grillowanym mięsem albo w wersji bezmięsnej z pieczoną bagietką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA