15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (386)
CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

chleby z mąk które nie zawierają glutenu są dość trudne w odbiorze – tzn. są suche i mają gęsta strukturę co powoduje że są ciężkie, ale dodanie np. mąki ziemniaczanej, która utrzymuje wilgoś i ma troszkę kleju w postaci skrobii, poprawia jakość takich wypeików, jest jeszcze jedna rzecz, a mianowicie smak – jesteśmy przyzwyczajeni do smaku chleba pszennego, który jest dość łagodny – chleb orkiszowy czy z ciecierzycy ma zdecydowany smak i nie wszystkim może odpowiadać, ale nie jest niesmaczny, jest po prostu inny ...

Składniki na 1 duży bochenek:

Mąka z ciecierzycy 500 g
Mąka ziemniaczana 150 g
Mąka orkiszowa 150 g
Drożdże suche 7 g (1 paczka)
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Ciepła woda 500 ml
Sól 1 łyżeczka

do takiej mieszanki możecie dodać różnego rodzaju ziarna czy pestki – mogą to być ziarna sezamu, slonecznika czy dyni, wierzch można posypać płatkami migdałowymi, które też dodadzą smaku ...

Przygotowanie:
Przygotowujemy wszystkie składniki i robota, wsypujemy mąki, drożdże i sól, dodajemy oliwę i na sam koniec ciepłą wodę. Włączamy robota i przy uzyciu mieszalnika wyrabiamy ciasto przez około 5 minut na średnich obrotach. Tak przygotowane ciasto rozkładamy równo w foremce keksowej, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Można włączyć piekarnik na 25 – 30 st.C i wstawić tam przykryte ciasto. Po wyrośnięciu pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C przez 35 – 40 minut. Studzimy wyjęty z foremki.

Nasz chleb wyszedł koncertowo i tak jak orkiszowy niknie w oczach :) już wkrótce kolejne eksperymenty chlebowe – weźmiemy się za mąkę ryżową :))

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA