15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (386)
CHLEB
NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY
…
chleby
z mąk które nie zawierają glutenu są dość trudne w odbiorze –
tzn. są suche i mają gęsta strukturę co powoduje że są ciężkie,
ale dodanie np. mąki ziemniaczanej, która utrzymuje wilgoś i ma
troszkę kleju w postaci skrobii, poprawia jakość takich wypeików,
jest jeszcze jedna rzecz, a mianowicie smak – jesteśmy
przyzwyczajeni do smaku chleba pszennego, który jest dość łagodny
– chleb orkiszowy czy z ciecierzycy ma zdecydowany smak i nie
wszystkim może odpowiadać, ale nie jest niesmaczny, jest po prostu
inny ...
Składniki
na 1 duży bochenek:
Mąka
z ciecierzycy 500 g
Mąka
ziemniaczana 150 g
Mąka
orkiszowa 150 g
Drożdże
suche 7 g (1 paczka)
Oliwa
z oliwek 2 łyżki
Ciepła
woda 500 ml
Sól 1
łyżeczka
… do
takiej mieszanki możecie dodać różnego rodzaju ziarna czy pestki
– mogą to być ziarna sezamu, slonecznika czy dyni, wierzch można
posypać płatkami migdałowymi, które też dodadzą smaku ...
Przygotowanie:
Przygotowujemy
wszystkie składniki i robota, wsypujemy mąki, drożdże i sól,
dodajemy oliwę i na sam koniec ciepłą wodę. Włączamy robota i
przy uzyciu mieszalnika wyrabiamy ciasto przez około 5 minut na
średnich obrotach. Tak przygotowane ciasto rozkładamy równo w
foremce keksowej, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1 godzinę w
ciepłe miejsce. Można włączyć piekarnik na 25 – 30 st.C i
wstawić tam przykryte ciasto. Po wyrośnięciu pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 190 st.C przez 35 – 40 minut. Studzimy wyjęty z
foremki.
Nasz
chleb wyszedł koncertowo i tak jak orkiszowy niknie w oczach :) już
wkrótce kolejne eksperymenty chlebowe – weźmiemy się za mąkę
ryżową :))
Komentarze
Prześlij komentarz