13. GICZ JAGNIĘCA Z PIECA
Solanka
(przegotowana i wystudzona woda z solą, 10 g soli na litr wody,
ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec)
Marchewka,
seler, pietruszka, por, cebula.
Sól,
pieprz, lubczyk, tymianek, kolendra, jałowiec, olej lniany, czerwone
wino 50 ml, łyżeczka przecieru pomidorowego,
Naczynie
do pieczenia z pokrywką.
Jeden
dzień wcześniej gicze umieszczamy w przygotowanej przez nas
solance. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na kawałki i
umieszczamy w misce, polewamy olejem lnianym, winem i dodajemy
przecier oraz rozdrobnione w moździerzu przyprawy i dokładnie
wszystko mieszamy. Połowę mieszanki wykładamy spód naczynia na
tym kładziemy mięso i na wierzch dajemy resztę warzyw. Wkładamy
do rozgrzanego do 220 st.C. piekarnika na 20 minut bez przykrycia. Po
tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 st.C. i trzymamy w piecu 3
godziny.
Sos:
Po
upieczeniu wyjmujemy łyżką cedzakową gicze i przecedzamy sos
który powstał podczas pieczenia. Przyprawiamy do smaku jeśli jest
taka potrzeba i możemy delikatnie zagęścić dodając łyżkę
masła i łyżkę warzyw z pieczenia i dokładnie zblendować, tak
żeby uzyskać gładką emulsję.
Gicz
jagnięcą podawać można z pieczonymi ziemniakami, z warzywnymi
frytkami, z chutneyem miętowym, puree selerowym.
Komentarze
Prześlij komentarz