13. GICZ JAGNIĘCA Z PIECA


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
GICZ JAGNIĘCA Z PIECA

Składniki:
Gicz jagnięca 2 szt 
Solanka (przegotowana i wystudzona woda z solą, 10 g soli na litr wody, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec)
Marchewka, seler, pietruszka, por, cebula.
Sól, pieprz, lubczyk, tymianek, kolendra, jałowiec, olej lniany, czerwone wino 50 ml, łyżeczka przecieru pomidorowego,
Naczynie do pieczenia z pokrywką.

Jeden dzień wcześniej gicze umieszczamy w przygotowanej przez nas solance. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na kawałki i umieszczamy w misce, polewamy olejem lnianym, winem i dodajemy przecier oraz rozdrobnione w moździerzu przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Połowę mieszanki wykładamy spód naczynia na tym kładziemy mięso i na wierzch dajemy resztę warzyw. Wkładamy do rozgrzanego do 220 st.C. piekarnika na 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 st.C. i trzymamy w piecu 3 godziny.

Sos:
Po upieczeniu wyjmujemy łyżką cedzakową gicze i przecedzamy sos który powstał podczas pieczenia. Przyprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba i możemy delikatnie zagęścić dodając łyżkę masła i łyżkę warzyw z pieczenia i dokładnie zblendować, tak żeby uzyskać gładką emulsję.

Gicz jagnięcą podawać można z pieczonymi ziemniakami, z warzywnymi frytkami, z chutneyem miętowym, puree selerowym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA