16. PLACEK NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z WARZYWAMI
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
PLACEK NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z WARZYWAMI
PRZEPIS
VEGE
Składniki:
Składniki:
Pomidory
koktajlowe 10 szt
Cukinia 1
szt
Papryka
czerwona 1/2
Pieczarki 5
szt
Seler
naciowy 1 kawałek
Liście
szpinaku 100 g
Czosnek 2
ząbki
Oliwa
z oliwek 4 łyżki
Ser
żółty starty 100 g
Ser
pleśniowy np. Lazur 100 g
Natka
pietruszki
Szczypiorek
Sól,
pieprz, Kolendra, bazylia, tymianek.
Ciasto
rozkładamy na tortownicy posmarowanej tłuszczem lub na papierze do
pieczenia. Warzywa kroimy w kostkę wielkości 2 cm, wrzucamy do
miski, czosnek wyciskamy, dodajemy pokrojone liście szpinaku, oliwe
z oliwek, natkę i szczypiorek, ścieramy na tarce z grubymi oczkami
ser pleśniowy, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
Mieszankę rozkładamy równomiernie na ciasto i posypujemy tartym
żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 st.C. Piekarnika na
35 – 40 min (góra – dól).
Warzywa
możecie komponować dowolnie dodając np. bakłażana czy brokuła,
a w sezonie oczywiście szparagi.
Do
tego kieliszek białego wina będzie doskonałym dodatkiem, ale też
wspaniałym zwieńczeniem naszej pracy :))))
Komentarze
Prześlij komentarz