16. PLACEK NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z WARZYWAMI


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
PLACEK NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z WARZYWAMI
PRZEPIS VEGE

Składniki:
Ciasto francuskie 1 szt
Pomidory koktajlowe 10 szt
Cukinia 1 szt
Papryka czerwona 1/2
Pieczarki 5 szt
Seler naciowy 1 kawałek
Liście szpinaku 100 g
Czosnek 2 ząbki
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Ser żółty starty 100 g
Ser pleśniowy np. Lazur 100 g
Natka pietruszki
Szczypiorek

Sól, pieprz, Kolendra, bazylia, tymianek.

Ciasto rozkładamy na tortownicy posmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Warzywa kroimy w kostkę wielkości 2 cm, wrzucamy do miski, czosnek wyciskamy, dodajemy pokrojone liście szpinaku, oliwe z oliwek, natkę i szczypiorek, ścieramy na tarce z grubymi oczkami ser pleśniowy, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę rozkładamy równomiernie na ciasto i posypujemy tartym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 st.C. Piekarnika na 35 – 40 min (góra – dól).

Warzywa możecie komponować dowolnie dodając np. bakłażana czy brokuła, a w sezonie oczywiście szparagi.

Do tego kieliszek białego wina będzie doskonałym dodatkiem, ale też wspaniałym zwieńczeniem naszej pracy :))))


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA