17. LASAGNA WARZYWNA
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
LASAGNA WARZYWNA
LASAGNA WARZYWNA
Ziemniaki
średniej wielkości 4 szt
Batat
duży 1 szt
Bakłażan 1
szt
Cukinia 1
szt
Papryka 1/2
szt
Cebula 1
szt
Czosnek 3
ząbki
Pomidory
w puszce 400 g 2 szt
Liście
szpinaku 100 g
Oliwa
z oliwek 4 łyżki
Żółty
ser (2 gatunki) 300 g
Sól,
pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn,
Przygotowanie
sosu:
1/3
bakłażana i 1/3 cukinii kroimy w drobną kostkę. Bardzo drobno
siekamy cebulę, paprykę i czosnek. Rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki
oliwy i wrzucamy drobno pokrojone warzywa. Przez chwilkę smażymy i
mieszamy, dodajemy pomidory i zagotowujemy, przyprawiamy i tak
gotujemy około 20 30 minut, odparowując płyn, sos powinien być
gęsty, mieszamy od czasu do czasu.
Przygotowanie
lasagne:
Ziemniaki
dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry, resztę bakłażana i
cukinii również kroimy w cienkie plastry. Formę u wysokim brzegu
smarujemy oliwą i układamy warstwami – ziemniaki, cukinia,
bakłażan, sos pomidorowy, szpinak, ser i kolejna warstwa zaczynając
od ziemniaków a kończąc na serze. Pieczemy 65 – 70 minut w
temperaturze 180 st.C. (góra-dół).
Podając
możemy posypać to natką pietruszki i tartym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz