17. LASAGNA WARZYWNA


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
LASAGNA WARZYWNA
PRZEPIS VEGE

SkładnikI:
Ziemniaki średniej wielkości 4 szt
Batat duży 1 szt
Bakłażan 1 szt
Cukinia 1 szt
Papryka 1/2 szt
Cebula 1 szt
Czosnek 3 ząbki
Pomidory w puszce 400 g 2 szt
Liście szpinaku 100 g
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Żółty ser (2 gatunki) 300 g

Sól, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn,

Przygotowanie sosu:
1/3 bakłażana i 1/3 cukinii kroimy w drobną kostkę. Bardzo drobno siekamy cebulę, paprykę i czosnek. Rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki oliwy i wrzucamy drobno pokrojone warzywa. Przez chwilkę smażymy i mieszamy, dodajemy pomidory i zagotowujemy, przyprawiamy i tak gotujemy około 20 30 minut, odparowując płyn, sos powinien być gęsty, mieszamy od czasu do czasu.

Przygotowanie lasagne:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry, resztę bakłażana i cukinii również kroimy w cienkie plastry. Formę u wysokim brzegu smarujemy oliwą i układamy warstwami – ziemniaki, cukinia, bakłażan, sos pomidorowy, szpinak, ser i kolejna warstwa zaczynając od ziemniaków a kończąc na serze. Pieczemy 65 – 70 minut w temperaturze 180 st.C. (góra-dół).

Podając możemy posypać to natką pietruszki i tartym parmezanem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA