21. MAKARON DOMOWY
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
MAKARON DOMOWY
Składniki
na makaron:
Mąka
pszenna 150 g (3/4 szklanki)
Mąka
durum (semolina) 150 g (3/4 szklanki)
Jajka 1
szt
Lub
zamiast jajka woda 30 ml
Sól szczypta
Sposób
przygotowania:
Zdj. @stachmalina |
Na
stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę i dodajemy jajko lub wodę,
wyrabiamy dokładnie ciasto przez kilka minut, od czasu do czasu
opruszamy mąką, żeby się nie kleiło. Jeżeli mamy maszynkę do
makaronu możemy sobie zrobić makaron wg wzoru z maszynki, jeśli
nie pozostaje nam zrobienie najprostszego tagliatelle (wstążka
szerokości około 0,5 cm) lub papardelle (wstążka szerokości
około 1 - 2 cm). W tym celu rozwałkowujemy ciasto, opruszamy mąką
i zwijamy w rulon, następnie kroimy kawałki równej szerokości.
Rozwijamy i makaron gotowy. Można gotować natychmiast lub
przechować w lodówce w szczelnym naczyniu około 3 dni. Taki świeży
makaron możemy też zamrozić na tacce zawiniętej w folię.
Gotujemy w osolonej wodzie około 3 – 4 minut.
Zdjęcia:
Stasiu Malinowski
Komentarze
Prześlij komentarz