21. MAKARON DOMOWY


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
MAKARON DOMOWY


Składniki na makaron:
Mąka pszenna 150 g (3/4 szklanki)
Mąka durum (semolina) 150 g (3/4 szklanki)
Jajka 1 szt
Lub zamiast jajka woda 30 ml
Sól szczypta

Sposób przygotowania:
Zdj. @stachmalina
Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę i dodajemy jajko lub wodę, wyrabiamy dokładnie ciasto przez kilka minut, od czasu do czasu opruszamy mąką, żeby się nie kleiło. Jeżeli mamy maszynkę do makaronu możemy sobie zrobić makaron wg wzoru z maszynki, jeśli nie pozostaje nam zrobienie najprostszego tagliatelle (wstążka szerokości około 0,5 cm) lub papardelle (wstążka szerokości około 1 - 2 cm). W tym celu rozwałkowujemy ciasto, opruszamy mąką i zwijamy w rulon, następnie kroimy kawałki równej szerokości. Rozwijamy i makaron gotowy. Można gotować natychmiast lub przechować w lodówce w szczelnym naczyniu około 3 dni. Taki świeży makaron możemy też zamrozić na tacce zawiniętej w folię. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 – 4 minut.


Zdjęcia: Stasiu Malinowski


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA