22. KURCZAK DUSZONY W WARZYWACH
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
KURCZAK DUSZONY W WARZYWACH
KURCZAK DUSZONY W WARZYWACH
SkładnikI:
Marchewka
1 szt
Seler 1/4
szt
Pietruszka
korzeń 2 szt
Cukinia 1/2
szt
Ziemniaki
4 szt
Brokuł
4 różyczki
Czosnek 2
ząbki
Whisky
50 ml
Pomidor
/lub pomidorki koktajlowe 1 duży / 10 szt
Świeże
zioła - bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki, koperek
Sól,
pieprz, kolendra, lubczyk,
Sposób
przygotowania:
Układamy
w szerokim rondlu udka kurczaka i wszystkie warzywa obrane i
pokrojone w słupki, ziemniaki w całości, dodajemy ząbki czosnku
przekrojone na pół i układamy pomidory, posypujemy wszystko
równomiernie przyprawami, a na wierzch układamy świeże zioła.
Stawiamy na mocny ogień do zagotowania – wtedy wlewamy 50 ml
whisky i przykrywamy, chwilkę dusimy na ostrym ogniu, następnie
zmmniejszamy na minimum i dusimy pod przykryciem około godziny.
Podajemy prosto z rondla z dipem jogurtowym.
Komentarze
Prześlij komentarz