23. PULPETY WOŁOWE W SOSIE POMIDOROWYM I ZIOŁACH


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
PULPETY WOŁOWE W SOSIE POMIDOROWYM I ZIOŁACH


SkładnikI:

Pulpety wołowe 20 szt
Mięso wołowe mielone 300 g
Jajko 1 szt

Oliwa z oliwek 1 łyżka
Mąka 1 łyżka
Sól, pieprz, kolendra,
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uformować mokrymi rękami małe kulki (ok. 10 g) i usmażyć na oliwie. Tak przygotowane można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Sos:
Pulpa pomidorowa lub pomidory krojone z puszki 500 g
Cebula 1 szt
Seler naciowy 1 kawałek
Czosnek 1 – 2 ząbki
Suszone pomidory 2 szt
Kiszona papryka 1 łyżka
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Pomidorki koktajlowe do dekoracji 4 szt
Parmezan tarty 50 g
Świeże zioła – bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn – posiekać drobno,

Przyprawy:
Sól gruboziarnista, pieprz kolorowy, kminek, tymianek, rozmaryn – ucieramy w moździerzu.

Przygotowanie sosu:
Wlewamy oliwę do rondla i dodajemy cebulę, czosnek, seler naciowy. Przesmażamy na niewielkim ogniu, dodajemy wcześniej przygotowane pulpety i dodajemy pomidory z puszki, jeżeli sos jest za gęsty dodajmy odrobinę wody i mieszamy. Dodajemy posiekane świeże zioła i przyprawy z moździerza – kontrolując smak. Przykrywamy i dusimy około 10 – 15 minut. Wstawiamy makaron – rodzaj dowolny – gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Podajemy z sosem i pulpetami obficie posypane parmezanem. Tu kieliszek czerwonego wina - aż się prosi.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA