23. PULPETY WOŁOWE W SOSIE POMIDOROWYM I ZIOŁACH
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
PULPETY WOŁOWE W SOSIE POMIDOROWYM I ZIOŁACH
SkładnikI:
Pulpety
wołowe 20 szt
Mięso
wołowe mielone 300 g
Jajko 1
szt
Oliwa
z oliwek 1 łyżka
Mąka 1
łyżka
Sól,
pieprz, kolendra,
Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać, uformować mokrymi rękami małe
kulki (ok. 10 g) i usmażyć na oliwie. Tak przygotowane można
przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Sos:
Pulpa
pomidorowa lub pomidory krojone z puszki 500 g
Cebula
1 szt
Seler
naciowy 1 kawałek
Czosnek 1
– 2 ząbki
Suszone
pomidory 2 szt
Kiszona
papryka 1 łyżka
Oliwa
z oliwek 4 łyżki
Pomidorki
koktajlowe do dekoracji 4 szt
Parmezan
tarty 50 g
Świeże
zioła – bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn – posiekać drobno,
Przyprawy:
Sól
gruboziarnista, pieprz kolorowy, kminek, tymianek, rozmaryn –
ucieramy w moździerzu.
Przygotowanie
sosu:
Wlewamy
oliwę do rondla i dodajemy cebulę, czosnek, seler naciowy.
Przesmażamy na niewielkim ogniu, dodajemy wcześniej przygotowane
pulpety i dodajemy pomidory z puszki, jeżeli sos jest za gęsty
dodajmy odrobinę wody i mieszamy. Dodajemy posiekane świeże zioła
i przyprawy z moździerza – kontrolując smak. Przykrywamy i dusimy
około 10 – 15 minut. Wstawiamy makaron – rodzaj dowolny –
gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Podajemy z sosem i pulpetami
obficie posypane parmezanem. Tu kieliszek czerwonego wina - aż się
prosi.
Komentarze
Prześlij komentarz