24. DIP JOGURTOWY
Jogurt
gesty 500 g
Oliwa
z oliwek 4 łyżki
Sok
z cytryny 50 ml
Majonez
1 łyżka
Sól,
pieprz,
To
jest baza naszych dipów, teraz możemy szaleć i wymyślać
najróżniejsze dodatki w zależności od upodobań i od tego do
czego ma na posłużyć. Mięso, ryby a może same warzywa, czy
wolimy bardziej wytrawny czy lekko słodkawy. Może nawet lekko
owocowy z ananasem, mango i startą skórką cytrynową - np. do
krewetek. Możemy iść też w greckim kierunku i dodać kapary,
oliwki i dużo ziół (tymianek, oregano, bazylia), a do smaku
odrobinę anchois. Może włoski z dużą ilością natki pietruszki,
gotowanym jajkiem i odrobiną octu winnego z dopełniającym wszystko
czosnkiem - jako doskonały dodatek do pieczonego mięsa. Paprykowy z
kiszoną papryką własnej roboty (PRZEPIS_19). Pieprzowy z
marynowanym zielonym pieprzem – do steka wołowego. Rozwiązań
jest dużo i taki dip może być świetnym dodatkiem naprawdę do
najróżniejszych dań – wszystko zależy od was i waszej inwencji
twórczej i smaku :))
Dip
paprykowy – składniki:
Baza 500
g
Papryka
czerwona 1/2 szt
Papryka
kiszona 1 łyżka
Czosnek 1
ząbek
Natka
pietruszki 1 łyżka
Przecier
pomidorowy 1 łyżeczka
Sos
Worcester 1 łyżeczka
Sól,
pieprz, cukier jeżeli zaistnieje taka potrzeba
Wszystkie
składniki siekamy bardzo drobno i mieszamy z wcześniej przygotowaną
bazą. Przyprawiamy do smaku – ten sos doskonale uzupełnia
odrobina chilli.
Doskonale
się nadaje do gotowanego na parze mięsa czy warzyw, ale mnie
najlepiej smakuje ze stekiem wołowym.
Komentarze
Prześlij komentarz