24. DIP JOGURTOWY



CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
DIP JOGURTOWY

SkładnikI:
Jogurt gesty 500 g
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Sok z cytryny 50 ml
Majonez 1 łyżka
Sól, pieprz,

To jest baza naszych dipów, teraz możemy szaleć i wymyślać najróżniejsze dodatki w zależności od upodobań i od tego do czego ma na posłużyć. Mięso, ryby a może same warzywa, czy wolimy bardziej wytrawny czy lekko słodkawy. Może nawet lekko owocowy z ananasem, mango i startą skórką cytrynową - np. do krewetek. Możemy iść też w greckim kierunku i dodać kapary, oliwki i dużo ziół (tymianek, oregano, bazylia), a do smaku odrobinę anchois. Może włoski z dużą ilością natki pietruszki, gotowanym jajkiem i odrobiną octu winnego z dopełniającym wszystko czosnkiem - jako doskonały dodatek do pieczonego mięsa. Paprykowy z kiszoną papryką własnej roboty (PRZEPIS_19). Pieprzowy z marynowanym zielonym pieprzem – do steka wołowego. Rozwiązań jest dużo i taki dip może być świetnym dodatkiem naprawdę do najróżniejszych dań – wszystko zależy od was i waszej inwencji twórczej i smaku :))

Dip paprykowy – składniki:
Baza 500 g
Papryka czerwona 1/2 szt
Papryka kiszona 1 łyżka
Czosnek 1 ząbek
Natka pietruszki 1 łyżka
Przecier pomidorowy 1 łyżeczka
Sos Worcester 1 łyżeczka
Sól, pieprz, cukier jeżeli zaistnieje taka potrzeba

Wszystkie składniki siekamy bardzo drobno i mieszamy z wcześniej przygotowaną bazą. Przyprawiamy do smaku – ten sos doskonale uzupełnia odrobina chilli.

Doskonale się nadaje do gotowanego na parze mięsa czy warzyw, ale mnie najlepiej smakuje ze stekiem wołowym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA