25. ZUPA KREM Z PAPRYKI
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
ZUPA KREM Z PAPRYKI
ZUPA KREM Z PAPRYKI
PRZEPIS
VEGE
SkładnikI:
SkładnikI:
Marchewka 1
szt
Pietruszka
1 szt
Seler 1/4
szt
Ziemniaki
2 szt
Por 1/4
szt
Cebula 1
szt
Pomidory
z puszki 200 g
Czosek 1
ząbek
Oliwa
z oliwek 4 łyżki
Olej
kokosowy 1 łyżeczka
Białe
wino 200 ml
Koncentrat
buraków 1 łyzeczka
Przyprawy:
Sól,
pieprz, lubczyk, kolendra, pieprz kolorowy, kminek, gożdziki –
wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu i otrzymujemy gotową
mieszankę.
Przygotowanie:
Paprykę
pieczemy przez 20 min w temepraturze 200 st.C. następnie wkładamy
na 10 minut do plastikowej reklamówki i szczelnie zawijamy. Zabieg
ten przeprowadzamy po to, aby pozbawić paprykę skóry. Obraną
paprykę rozdrabniamy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy i
oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę
i smażymy warzywa na ostrym ogniu przez kilka minut, cały czas
mieszając. Wlewamy wino i jeszcze chwilkę gotujemy na ostrym ogniu
żeby odparował alkohol. Dolewamy około 500 ml wody, dodajemy
przyprawy (ilość musicie ocenić sami – najlepiej dodawać
stopniowo) przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Po
tym czasie dokładnie blendujemy tak aż uzyskamy gładki krem, kiedy
będzie za gęsty dodajemy gorącej wody i blendujemy. Nasz krem ma
mieć konsystencję gestej śmietany. Przyprawiamy do smaku, dodajemy
olej kokosowy i koncentrat buraczany. Wszystko dokładnie mieszamy.
Podawanie:
Jako
dodatków możemy użyć prażone lub suszone jabłka, albo banany.
Doskonałe też będą krewetki lub prażone ziarna słonecznika lub
dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz