25. ZUPA KREM Z PAPRYKI



CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
ZUPA KREM Z PAPRYKI
PRZEPIS VEGE

SkładnikI:
Papryka czerwona 2 szt
Marchewka 1 szt
Pietruszka 1 szt
Seler 1/4 szt
Ziemniaki 2 szt
Por 1/4 szt
Cebula 1 szt
Pomidory z puszki 200 g
Czosek 1 ząbek
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Olej kokosowy 1 łyżeczka
Białe wino 200 ml
Koncentrat buraków 1 łyzeczka

Przyprawy:
Sól, pieprz, lubczyk, kolendra, pieprz kolorowy, kminek, gożdziki – wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu i otrzymujemy gotową mieszankę.

Przygotowanie:
Paprykę pieczemy przez 20 min w temepraturze 200 st.C. następnie wkładamy na 10 minut do plastikowej reklamówki i szczelnie zawijamy. Zabieg ten przeprowadzamy po to, aby pozbawić paprykę skóry. Obraną paprykę rozdrabniamy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy i oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa na ostrym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Wlewamy wino i jeszcze chwilkę gotujemy na ostrym ogniu żeby odparował alkohol. Dolewamy około 500 ml wody, dodajemy przyprawy (ilość musicie ocenić sami – najlepiej dodawać stopniowo) przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dokładnie blendujemy tak aż uzyskamy gładki krem, kiedy będzie za gęsty dodajemy gorącej wody i blendujemy. Nasz krem ma mieć konsystencję gestej śmietany. Przyprawiamy do smaku, dodajemy olej kokosowy i koncentrat buraczany. Wszystko dokładnie mieszamy.

Podawanie:
Jako dodatków możemy użyć prażone lub suszone jabłka, albo banany. Doskonałe też będą krewetki lub prażone ziarna słonecznika lub dyni.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA