26. DERENIÓWKA - NALEWKA
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
DERENIÓWKA - NALEWKA
Składniki:
Owoce
derenia jadalnego 1 kg
Wódka
czysta 40 % 1,5 ltr
Cierpliwość 3
tony
Oczyszczamy
owoce płucząc na sicie pod bieżącą wodą, wyjmujemy pozostałe
kawałki listków i gałązek. I teraz krecia robota – za pomocą
wykałaczki nakłuwamy wszystkie owoce. Następnie zalewamy alkoholem
i zapominamy na co najmniej pół roku. Moja leżakuje od września
więc nabrała już mocy owocu i pięknego czerwono-rubinowego
koloru.
Owoce
derenia można dostać zazwyczaj na targach – jest owocem raczej
mało popularnym ale zapewniam was, że nie pożałujecie po
spróbowaniu domowej dereniówki. Jeśli uzbroicie się w cierpliwość
to efekt będzie zaskakujący. Jak wiemy nalewki mają zazwyczaj
działanie lecznicze :) poszukajmy jakie działanie prozdrowotne ma
dereniówka !!!
Dereń
jadalny,
dereń właściwy (Cornus
mas L.)
– gatunek rośliny
z rodziny dereniowatych. Pochodzi ze środkowej i
południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji, jest uprawiany w
wielu krajach świata -
również w Polsce. Kwitnie w marcu i kwietniu, ale owoce pojawiają
się dopiero we wrześniu. Są
soczyste, a w smaku kwaśne (stosunek cukrów do kwasów 3:1, zatem
nie nadają się do bezpośrednio spożycia). Bogate
w taniny, polifenole, kwasy
organiczne, witaminę
C i antocyjany.
Nadają się na przetwory, np. marmoladę,
dżem, nalewki (dereniówka),
nadzienie do cukierków i wypalankę -
na Słowacji zwaną Drienkovica,
a w Niemczech Dirndlbrand.
(źródło: Wikipedia).
Komentarze
Prześlij komentarz