31. TARTA CYTRYNOWA I TRUSKAWKOWA
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS
TARTA
CYTRYNOWA I TRUSKAWKOWA
PRZEPIS VEGE
Mąka
pszenna 300 g
Masło 100
g
Cukier 50
g
Śmietana
gęsta 30% 2 łyżki
Żółtka 2
szt
Sól szczypta
Przygotowanie:
Mąkę
przesiewamy do głębokiej miski, dodajemy miękkie masło, cukier,
żółtka i sól i dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką masę, aż
zacznie odchodzić od rąk. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
do lodówki na godzinę. W tym czasie możemy przygotować sobie masę
– cytrynową lub truskawkową – lub inną wam znaną :). Po
godzinie wyjmujemy ciasto i wylepiamy tortownicę posmarowaną
masłem, tak żeby utworzył się brzeg. Nakłuwamy ciasto widelcem
na całej powierzchni, zapobiegnie to powstawaniu pęcherzy.
Odpiekamy ciasto przez 12 – 15 minut w temperaturze 180 st.C.
(piekarnik rozgrzany, góra, dół), wyjmujemy do ostygnięcia.
Sok
z dwóch cytryn z 2 szt
Starta
skórka cytrynowa z 2 szt
Masło
roztopione 80 g
Cukier
puder 1 łyżka
Miód 2
łyżki
Jajka
2 szt
Przygotowanie:
Miksujemy
jajka z cukrem, dodajemy małą stróżką sok cytrynowy i roztopione
masło. Dodajemy skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Masa
gotowa do wylania na ostudzone ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego
piekarnika do 180 st.C. i pieczemy około 20 minut – góra – dół.
Studzimy.
Masa
truskawkowa:
Truskawki 10
szt
Sok
z jednej cytryny z 1 szt
Miód 2
łyżki
Jajka
2 szt
Imbir
w proszku 2 szczypty
Przygotowanie:
Truskawki
oczyszczamy i blendujemy z polową cukru. Jajka miksujemy z drugą
połową cukru, dodajemy sok z cytryny, imbir. Tak zmiksowaną masę
łączymy z masą jajeczną i wylewamy na ostudzone ciasto. Wstawiamy
do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C. i pieczemy około 20 minut –
góra – dół. Studzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz