31. TARTA CYTRYNOWA I TRUSKAWKOWA


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS 
TARTA CYTRYNOWA I TRUSKAWKOWA
PRZEPIS VEGE


Składniki ciasto:
Mąka pszenna 300 g
Masło 100 g

Cukier 50 g
Śmietana gęsta 30% 2 łyżki
Żółtka 2 szt
Sól szczypta

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do głębokiej miski, dodajemy miękkie masło, cukier, żółtka i sól i dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką masę, aż zacznie odchodzić od rąk. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie możemy przygotować sobie masę – cytrynową lub truskawkową – lub inną wam znaną :). Po godzinie wyjmujemy ciasto i wylepiamy tortownicę posmarowaną masłem, tak żeby utworzył się brzeg. Nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni, zapobiegnie to powstawaniu pęcherzy. Odpiekamy ciasto przez 12 – 15 minut w temperaturze 180 st.C. (piekarnik rozgrzany, góra, dół), wyjmujemy do ostygnięcia.

Masa cytrynowa:
Sok z dwóch cytryn z 2 szt

Starta skórka cytrynowa z 2 szt
Masło roztopione 80 g
Cukier puder 1 łyżka
Miód 2 łyżki
Jajka 2 szt

Przygotowanie:
Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy małą stróżką sok cytrynowy i roztopione masło. Dodajemy skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Masa gotowa do wylania na ostudzone ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C. i pieczemy około 20 minut – góra – dół. Studzimy.

Masa truskawkowa:
Truskawki 10 szt
Sok z jednej cytryny z 1 szt

Miód 2 łyżki
Jajka 2 szt
Imbir w proszku 2 szczypty

Przygotowanie:
Truskawki oczyszczamy i blendujemy z polową cukru. Jajka miksujemy z drugą połową cukru, dodajemy sok z cytryny, imbir. Tak zmiksowaną masę łączymy z masą jajeczną i wylewamy na ostudzone ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C. i pieczemy około 20 minut – góra – dół. Studzimy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA