WINO I JEDZENIE


WINO I JEDZENIE
... wino nieodłącznie towarzyszy ludziom od zarania dziejów, najpierw traktowane jako rodzaj posiłku, aż wreszcie jako dodatek, ale taki specjalny dodatek, który zazwyczaj podnosi rangę posiłku, przez wieki ewoluowało, ewoluowała produkcja wina, z prostego bukłaka zawędrowało do szklanej szlachetnej butelki, która niejednokrotnie jest ozdobą wina, uprawa winorośli i produkcja wina została podniesiona do rangi sztuki, a sztuka potrafi kosztować, dzisiaj wino to ogromne zagadnienie, to historie rodów, miejsc i samego wina, dzisiaj to artyzm w najwyższej postaci, a wiedza zdobywana i gromadzona przez setki jak nie tysiące lat jest trudna do ogarnięcia …
chcemy zatem przybliżyć wam to niezwykle obszerne zagadnienie w jak najprostszy sposób – opisując wszystko co go dotyczy, ale najbliżej nam do jedzenia więc postaramy się przybliżyć wam i ten szeroki temat, a na początek – wino do posiłku !
podczas komponowania posiłku, warto zastanowić się jakie wino do niego podamy, dobór wina to trudna sztuka i potrzebne jest doświadczenie i zrozumienie zagadnienia, jednak jeżeli mamy odrobinę wyobraźni to z pewnością i tę sztukę uda się opanować, na początek przyjmijmy prostą zasadę - delikatna potrawa - lekkie wino, ciężkie i "agresywne" potrawy - mocne, esencjonalne wina ...


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA