122. SOS RYBNY DO MAKARONU – RAGU DI PESCE
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (122)
SOS
RYBNY DO MAKARONU – RAGU DI PESCE
Świeże
ryby 3 – 4 gatunki (dorsz, lucjan, dorada, łosoś) 500 g
Rozmaryn 1
łyżka
Oliwa
z oliwek 100 ml (1/2 szklanki)
Masło 1
łyżka
Cebula 1
szt
Czosnek 1
ząbek
Natka
pietruszki 1 łyżka
Sól,
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, kolendra
Przygotowanie:
Ryby
zalewamy litrem wody, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, rozmaryn,
sól, pieprz, ziele angielskie i gotujemy wywar na wolnym ogniu przez
około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy kawałki ryb i
oczyszczamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
Na
patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy drobno posiekaną
cebulę z czosnkiem do momentu kiedy zacznie się szklić. Dodajemy
rozdrobnione ryby i zalewamy dwoma szklankami wywaru ugotowanego
wcześniej, dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Gotujemy na
wolnym ogniu bez przykrycia przez 30 – 40 minut. Uważajmy z solą
bo troszkę płynu nam odparuje, lepiej przyprawić pod koniec
gotowania.
Podawanie:
Podajemy
z makaronem i białym winem.
Komentarze
Prześlij komentarz