122. SOS RYBNY DO MAKARONU – RAGU DI PESCE


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (122)
SOS RYBNY DO MAKARONU – RAGU DI PESCE

Składniki NA 4 PORCJE:
Świeże ryby 3 – 4 gatunki (dorsz, lucjan, dorada, łosoś) 500 g
Rozmaryn 1 łyżka
Oliwa z oliwek 100 ml (1/2 szklanki)
Masło 1 łyżka
Cebula 1 szt
Czosnek 1 ząbek
Natka pietruszki 1 łyżka
Sól, pieprz, ziele angielskie, lubczyk, kolendra

Przygotowanie:
Ryby zalewamy litrem wody, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, rozmaryn, sól, pieprz, ziele angielskie i gotujemy wywar na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy kawałki ryb i oczyszczamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem do momentu kiedy zacznie się szklić. Dodajemy rozdrobnione ryby i zalewamy dwoma szklankami wywaru ugotowanego wcześniej, dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia przez 30 – 40 minut. Uważajmy z solą bo troszkę płynu nam odparuje, lepiej przyprawić pod koniec gotowania.

Podawanie:
Podajemy z makaronem i białym winem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA