133. KALABRYJSKA ZUPA GRZYBOWA


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (133)
KALABRYJSKA ZUPA GRZYBOWA

Składniki na 4 porcje:
Bulion warzywny 3 szklanki
Grzyby różne rodzaje:
podgrzybek, kurka, pieczarka, boczniak 500 g
Cebula posiekana 1 szt
Śmietana 30 % 1/2 szklanki
Mleko 1 szklanka
Bulion drobiowy 2 szklanki
Bagietka 4 kromki
Masło roztopione 2 łyżki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Drobno tarty ser gruyere 4 łyżki
Sól, pieprz, natka pietruszki,

Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę na złoto. Oczyścić grzyby i pokroić w kawałki, dodać do podsmażonej cebuli i przez kilka minut smażyć, dolać mleko i zagotować, przykryć i zmniejszyć ogień i przez kilak minut gotować. Następnie dolewać bulion partiami i na koniec dodać śmietanę. Całość przyprawić. Drobno posiekać czosnek lub wycisnąć praskę i dodać do masła, nasmarować kawałki bagietki z obu stron i upiec w piekarniku na brązowo.

Podawanie:
W talerzu ułożyć grzanki z bagietki i zalać gorącą zupą – posypać serem i podawać.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA