133. KALABRYJSKA ZUPA GRZYBOWA
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (133)
KALABRYJSKA
ZUPA GRZYBOWA
Składniki
na 4 porcje:
Grzyby
różne rodzaje:
podgrzybek,
kurka, pieczarka, boczniak 500 g
Cebula
posiekana 1 szt
Śmietana
30 % 1/2 szklanki
Mleko 1
szklanka
Bulion
drobiowy 2 szklanki
Bagietka 4
kromki
Masło
roztopione 2 łyżki
Oliwa
z oliwek 2 łyżki
Drobno
tarty ser gruyere 4 łyżki
Sól,
pieprz, natka pietruszki,
Przygotowanie:
W
dużym rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę na złoto.
Oczyścić grzyby i pokroić w kawałki, dodać do podsmażonej
cebuli i przez kilka minut smażyć, dolać mleko i zagotować,
przykryć i zmniejszyć ogień i przez kilak minut gotować.
Następnie dolewać bulion partiami i na koniec dodać śmietanę.
Całość przyprawić. Drobno posiekać czosnek lub wycisnąć praskę
i dodać do masła, nasmarować kawałki bagietki z obu stron i upiec
w piekarniku na brązowo.
Podawanie:
W
talerzu ułożyć grzanki z bagietki i zalać gorącą zupą –
posypać serem i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz