137. SŁONE CIASTO NA TARTĘ – PATE BRISEE
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (137)
SŁONE
CIASTO NA TARTĘ – PATE BRISEE
Mąka
pszenna 200 g
Sól 1/2
łyżeczki
Masło
schłodzone 100 g
Śmietana
gęsta 3 łyżki
Przygotowanie:
Przesiać
mąkę i sól do dużej miski, dodać masło i je posiekać nożem,
wymieszać z mąką aż powstaną grudki. Dodać dwie łyżki
śmietany i wymieszać, jeśli będzie zbyt suche dodać jeszcze
śmietanę. Zagnieść ciasto na gładką masę, zawinąć w folię
i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Przed rozwałkowaniem
wyjąć ciasto 15 minut wcześniej, rozwałkować na równy okrągły
placek i wyłożyć nim formę tworząc brzeg. Tak naprawdę do
zrobienia farszu możemy użyć tak wielu składników że zostawiamy
to wam.
Komentarze
Prześlij komentarz