137. SŁONE CIASTO NA TARTĘ – PATE BRISEE


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (137)
SŁONE CIASTO NA TARTĘ – PATE BRISEE

Składniki:
Mąka pszenna 200 g
Sól 1/2 łyżeczki
Masło schłodzone 100 g
Śmietana gęsta 3 łyżki

Przygotowanie:
Przesiać mąkę i sól do dużej miski, dodać masło i je posiekać nożem, wymieszać z mąką aż powstaną grudki. Dodać dwie łyżki śmietany i wymieszać, jeśli będzie zbyt suche dodać jeszcze śmietanę. Zagnieść ciasto na gładką masę, zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Przed rozwałkowaniem wyjąć ciasto 15 minut wcześniej, rozwałkować na równy okrągły placek i wyłożyć nim formę tworząc brzeg. Tak naprawdę do zrobienia farszu możemy użyć tak wielu składników że zostawiamy to wam.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA