141. WŁOSKI SERNIK – TORTA DI RICOTTA


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (141)
WŁOSKI SERNIK – TORTA DI RICOTTA

Składniki:
na ciasto -
Mąka pszenna 1 szklanka
Masło w temperaturze pokojowej 4 łyżki
Żółtko 1 szt
Zimna woda 4 łyżki

masa serowa -
Ser ricotta 450 g
Jajka 2 szt
Biało z 1 jajka
Cukier 3 łyżki
Mielony imbir 1 i 1/2 łyżeczki
Cynamon 1/2 łyżeczki
Rodzynki 2 łyżki

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Mąkę wymieszać z masłem i żółtkiem w misce i dokładnie wymieszać, stopniowo dodając zimną wodę, tak aby otrzymać gładkie w miarę zwarte ciasto. Wyrabiać przez chwilkę, po czym rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą blachę wcześniej nasmarowaną masłem. Zawinąć brzegi. Wszystkie składniki masy serowej prócz rodzynek umieszczamy w głębokiej misce i miksujemy na gładką masę, Dodajemy rodzynki i wykładamy masę na ciasto. Wygładzamy wierzch i pieczemy przez 40 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA