141. WŁOSKI SERNIK – TORTA DI RICOTTA
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (141)
WŁOSKI
SERNIK – TORTA DI RICOTTA
na
ciasto -
Mąka
pszenna 1 szklanka
Masło
w temperaturze pokojowej 4 łyżki
Żółtko
1 szt
Zimna
woda 4 łyżki
masa
serowa -
Ser
ricotta 450 g
Jajka 2
szt
Biało
z 1 jajka
Cukier 3
łyżki
Mielony
imbir 1 i 1/2 łyżeczki
Cynamon 1/2
łyżeczki
Rodzynki 2
łyżki
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180 st. C. Mąkę wymieszać z masłem i żółtkiem w
misce i dokładnie wymieszać, stopniowo dodając zimną wodę, tak
aby otrzymać gładkie w miarę zwarte ciasto. Wyrabiać przez
chwilkę, po czym rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą blachę
wcześniej nasmarowaną masłem. Zawinąć brzegi. Wszystkie
składniki masy serowej prócz rodzynek umieszczamy w głębokiej
misce i miksujemy na gładką masę, Dodajemy rodzynki i wykładamy
masę na ciasto. Wygładzamy wierzch i pieczemy przez 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz