143. SYROP DO ZIMOWEJ HERBATY
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (143)
SYROP
DO ZIMOWEJ HERBATY
cukier
brązowy 1/2 szklanki
miód 1/2
szklanki
sok
z cytryny 1/2 szklanki
sok
z pomarańczy 1/2 szklanki
Goździki,
cynamon, kardamon, imbir, po pół łyżeczki
Wódka,
rum lub brendy 100 ml
starta
skórka z pomarańczy i z cytryny
Przygotowanie:
Sok
z cytryny i pomarańczy podgrzewamy odrobinę aby rozpuścić w nim
cukier i miód. W moździerzu rozdrabniamy goździki i dodajemy
resztę przypraw, dokładnie mieszamy. Dodajemy do powstałego syropu
i wlewamy alkohol, jeszcze starta skórka z pomarańczy i cytryny,
mieszamy i odstawiamy do lodówki. Mamy gotowy syrop do herbaty.
Zaparzamy ulubioną herbatę i dodajemy łyżeczkę na filiżankę
herbaty, najlepiej nie do wrzątku tylko do lekko przestygniętej.
Komentarze
Prześlij komentarz