144. SYROP CHRZANOWO IMBIROWY – PRZECIWZAPALNY I PRZECIWBAKTERYJNY – NA ZIMOWE DOLEGLIWOŚCI


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (144)
SYROP CHRZANOWO IMBIROWY – PRZECIWZAPALNY I PRZECIWBAKTERYJNY – NA ZIMOWE DOLEGLIWOŚCI

Składniki:
Chrzan korzeń 2 kawałki 20 -to centymetrowe
Imbir korzeń 2 duże kawałki
Cukier brązowy 6 łyżek
Miód 2 łyżki
Cytryna 1 cała
Pomarańcza 1 cała
Goździki 10 szt
Wódka czysta 40 % 0,5 litra

Przygotowanie:
Obrać chrzan i imbir, pokroić w drobną kostkę i nałożyć do słoika. Dodać miód i zasypać wierzch cukrem, odstawić na 4 – 5 dni aż powstanie sok. Pomarańczę i cytrynę wyparzyć powbijać w skórę goździki i naciąć na krzyż do połowy, zalać wódką – po dwóch dniach docisnąć owoce tak żeby puściły sok – odstawić. Przelać wódkę do słoika z chrzanem i imbirem, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej tydzień.

Podawać codziennie po 25 ml.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA