144. SYROP CHRZANOWO IMBIROWY – PRZECIWZAPALNY I PRZECIWBAKTERYJNY – NA ZIMOWE DOLEGLIWOŚCI
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (144)
SYROP
CHRZANOWO IMBIROWY – PRZECIWZAPALNY I PRZECIWBAKTERYJNY – NA
ZIMOWE DOLEGLIWOŚCI
Chrzan
korzeń 2 kawałki 20 -to centymetrowe
Imbir
korzeń 2 duże kawałki
Cukier
brązowy 6 łyżek
Miód 2
łyżki
Cytryna
1 cała
Pomarańcza 1
cała
Goździki 10
szt
Wódka
czysta 40 % 0,5 litra
Przygotowanie:
Obrać
chrzan i imbir, pokroić w drobną kostkę i nałożyć do słoika.
Dodać miód i zasypać wierzch cukrem, odstawić na 4 – 5 dni aż
powstanie sok. Pomarańczę i cytrynę wyparzyć powbijać w skórę
goździki i naciąć na krzyż do połowy, zalać wódką – po
dwóch dniach docisnąć owoce tak żeby puściły sok – odstawić.
Przelać wódkę do słoika z chrzanem i imbirem, dokładnie
wymieszać i odstawić na co najmniej tydzień.
Podawać
codziennie po 25 ml.
Komentarze
Prześlij komentarz