145. MAKARON Z PESTO POMIDOROWYM


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (145)
MAKARON Z PESTO POMIDOROWYM

Składniki na 4 porcje:
Makaron tagliatelle 500 g
Suszone pomidory 6 szt
Czosnek 2 ząbki
Oliwa z oliwek 6 łyżek
Orzechy włoskie 2 łyżki
Ser parmezan tarty 2 łyżki + 4 łyżki do posypania makaronu
Masło
Sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu. Suszone pomidory wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami umieścić w wysokim naczyniu. Dokładnie zmiksować – jeśli będzie zbyt gęste dodać jeszcze oliwy. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pesto pomidorowe, dodać masło – rozmieszać i dodać natychmiast świeżo ugotowany makaron, dodając kilka łyżek wody z gotowania makaronu tak aby sos pokrył cały makaron. Wykładać na talerze i posypać obficie parmezanem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA