145. MAKARON Z PESTO POMIDOROWYM
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (145)
MAKARON
Z PESTO POMIDOROWYM
Składniki
na 4 porcje:
Makaron
tagliatelle 500 g
Suszone
pomidory 6 szt
Czosnek 2
ząbki
Oliwa
z oliwek 6 łyżek
Orzechy
włoskie 2 łyżki
Ser
parmezan tarty 2 łyżki + 4 łyżki do posypania makaronu
Masło
Sól,
pieprz, bazylia
Przygotowanie:
Makaron
ugotować wg wskazań na opakowaniu. Suszone pomidory wraz ze
wszystkimi pozostałymi składnikami umieścić w wysokim naczyniu.
Dokładnie zmiksować – jeśli będzie zbyt gęste dodać jeszcze
oliwy. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pesto pomidorowe, dodać
masło – rozmieszać i dodać natychmiast świeżo ugotowany
makaron, dodając kilka łyżek wody z gotowania makaronu tak aby
sos pokrył cały makaron. Wykładać na talerze i posypać obficie
parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz