146. FASOLKA Z CIECIERZYCĄ W WARZYWACH – TO DANIE ROBI SIĘ SAMO


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (146) VEGE
FASOLKA Z CIECIERZYCĄ W WARZYWACH – TO DANIE ROBI SIĘ SAMO

Składniki na 4 porcje:
Fasolka biała lub czerwona z puszki 1 puszka
Ciecierzyca z puszki 1 puszka
Pomidory krojone z puszki 1 puszka
Papryka czerwona 1 szt
Marchewka 1 szt
Pietruszka 1 szt
Seler 1/2 szt
Seler naciowy 2 kawałki
Cebula 2 szt
Czosnek 4 ząbki
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Parmezan tarty do posypania 4 łyżki
Sól, pieprz, kolendra, lubczyk, ziele angielskie, goździki, liść laurowy, tymianek,

Przygotowanie:
Fasolkę i ciecierzycę odcedzić. Pozostałe warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Dobrze gdybyśmy mieli naczynia żaroodporne na jedną porcję , żeby to danie podawać od razu z pieca. Wrzucamy do naczyń kolejno – marchewkę, pietruszkę, selera, seler naciowy, cebulę, paprykę, czosnek, fasolę i ciecierzycę, posypujemy wcześniej zrobioną mieszanką przypraw i polewamy oliwą, na wierzch po dwie łyżki pomidorów. Przykrywamy i wkładamy do pieca na 70 – 80 minut na 180 st. C. Po wyjęciu z pieca odkrywamy, posypujemy serem i od razu podajemy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA