146. FASOLKA Z CIECIERZYCĄ W WARZYWACH – TO DANIE ROBI SIĘ SAMO
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (146) VEGE
FASOLKA
Z CIECIERZYCĄ W WARZYWACH – TO DANIE ROBI SIĘ SAMO
Składniki
na 4 porcje:
Ciecierzyca
z puszki 1 puszka
Pomidory
krojone z puszki 1 puszka
Papryka
czerwona 1 szt
Marchewka 1
szt
Pietruszka 1
szt
Seler 1/2
szt
Seler
naciowy 2 kawałki
Cebula 2
szt
Czosnek 4
ząbki
Oliwa
z oliwek 4 łyżki
Parmezan
tarty do posypania 4 łyżki
Sól,
pieprz, kolendra, lubczyk, ziele angielskie, goździki, liść
laurowy, tymianek,
Przygotowanie:
Fasolkę
i ciecierzycę odcedzić. Pozostałe warzywa oczyścić i pokroić w
kostkę. Dobrze gdybyśmy mieli naczynia żaroodporne na jedną
porcję , żeby to danie podawać od razu z pieca. Wrzucamy do naczyń
kolejno – marchewkę, pietruszkę, selera, seler naciowy, cebulę,
paprykę, czosnek, fasolę i ciecierzycę, posypujemy wcześniej
zrobioną mieszanką przypraw i polewamy oliwą, na wierzch po dwie
łyżki pomidorów. Przykrywamy i wkładamy do pieca na 70 – 80
minut na 180 st. C. Po wyjęciu z pieca odkrywamy, posypujemy serem i
od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz