147. KURCZAK Z 40 ZĄBKAMI CZOSNKU


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (147)
KURCZAK Z 40 ZĄBKAMI CZOSNKU

Składniki:
kurczak o wadze 1,5 kg 1 szt
sól, pieprz,
oliwa z oliwek 4 łyżki
czosnek nieobrany 40 ząbków
tymianek 2 gałązki lub 1 łyżka suszonego
natka pietruszki 2 gałązki
liść laurowy 2 szt
bulion warzywny 1 szklanka

Przygotowanie:
Natrzeć kurczaka solą i pieprzem, w dużej brytfannie rozgrzać oliwę i obsmażyć na ostrym ogniu z każdej strony. Wyjąć kurczaka z brytfanny i wrzucić nieobrane ząbki czosnku, posypać tymiankiem, dodać natkę pietruszki i liście laurowe. Włożyć kurczaka piersią do góry, przykryć naczynie i dusić na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Wyjąć kurczaka, przykryć folią i wstawić do ciepłego piekarnika. Zawartość brytfanny przetrzeć przez sito, dodać bulion i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, doprawić do smaku. Podzielić kurczaka na porcje i polać go sosem czosnkowym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA