147. KURCZAK Z 40 ZĄBKAMI CZOSNKU
CODZIENNIE
JEDEN PRZEPIS (147)
KURCZAK
Z 40 ZĄBKAMI CZOSNKU
kurczak
o wadze 1,5 kg 1 szt
sól,
pieprz,
oliwa
z oliwek 4 łyżki
czosnek
nieobrany 40 ząbków
tymianek 2
gałązki lub 1 łyżka suszonego
natka
pietruszki 2 gałązki
liść
laurowy 2 szt
bulion
warzywny 1 szklanka
Przygotowanie:
Natrzeć
kurczaka solą i pieprzem, w dużej brytfannie rozgrzać oliwę i
obsmażyć na ostrym ogniu z każdej strony. Wyjąć kurczaka z
brytfanny i wrzucić nieobrane ząbki czosnku, posypać tymiankiem,
dodać natkę pietruszki i liście laurowe. Włożyć kurczaka
piersią do góry, przykryć naczynie i dusić na wolnym ogniu przez
1,5 godziny. Wyjąć kurczaka, przykryć folią i wstawić do
ciepłego piekarnika. Zawartość brytfanny przetrzeć przez sito,
dodać bulion i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, doprawić do
smaku. Podzielić kurczaka na porcje i polać go sosem czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz