148. MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (148)
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki:
na ciasto -
mąka pszenna 3 szklanki
jajka 1 szt
żółtko 1 szt
cukier brązowy 3/4 szklanki
masło schłodzone 1 kostka
cukier waniliowy 1 łyżka
orzechy laskowe drobno siekane 2 łyżki
cukier puder do posypania
tłuszcz do wysmarowania formy
masa makowa 1 puszka

Przygotowanie:
Schłodzone masło posiekać nożem i dodać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki. Po godzinie jedną częścią ciasta wylepić spód natłuszczonej okrągłej formy. Rozłożyć na całej powierzchni masę makową i przykryć wierzch ścierając drugą część ciasta na tarce tak aby równomiernie przykryło masę makową. Posypać rozdrobnionymi orzechami. Piec 50 minut w temperaturze 180 st.C. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA