149. SERNIK KOKOSOWY


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (149)
SERNIK KOKOSOWY

Składniki:
na ciasto -
herbatniki czekoladowe 200 g
masło 1/2 kostki
płatki kokosowe 2 łyżki
tłuszcz do wysmarowania formy

masa serowa -
ser biały półtłusty 500 g
mleko kokosowe 1/2 szklanki
jajka 2 szt
cukier 1/2 szklanki
masło 1/4 kostki
cukier waniliowy 1 łyżka

Przygotowanie:
Rozdrobnić herbatniki w blenderze i utrzeć z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem i mocno ubić. Wstawić do lodówki. Ser zmielić dwukrotnie i dodać cukier i cukier waniliowy, dodać masło i mleko kokosowe – ucierać mikserem. Pod koniec kiedy masa będzie już gładka dodać jajka i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę na ciasto i piec w rozgrzanym do 170 st. C. piekarniku przez 1 godzinę. Studzi powoli w otwartym piekarniku. Podawać schłodzony posypany wiórkami kokosowymi lub polewą czekoladową.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA