DEGUSTUJEMY NALEWKI DOMOWE


CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS
DEGUSTUJEMY NALEWKI DOMOWE

  1. orzechówka
Nasza orzechówka z dodatkiem miodu wyszła doskonale, po otwarciu słoja pomieszczenie wypełnił zapach orzechów i choć nie jest to napitek do tego żeby się nim delektować, to jego niesamowity aromat powoduje, że chciałoby się posiedzieć przy nim trochę dłużej. Jednak nalewka orzechowa to doskonały środek na dolegliwości Żołądkowe – sprawdzone :) i z dodatkiem cukru i miodu wcale nie jest gorzki i nieprzyjemny.
OCENA ORZECHÓWKI TO ***** - dostaje od nas 5 gwiazdek
  1. pigwówka z cynamonem
Pigwówka tradycyjnie wyszła nam bardzo dobrze i wszyscy zaangażowani w degustację przyznają jej wysokie noty. Pigwa z cynamonem to tym razem nowość w naszej skarbnicy z alkoholami, jej przepiękna barwa lśni jasnym bursztynem w butelce, a laska cynamonu ją tylko utrwala. Wyciągnięty z pigwy jaj delikatny aromat w połączeniu z cynamonem przypomina odrobinę babciną szarlotkę pachnącą zimą w kuchni. To nalewka przy której można spędzić wieczór.
OCENA PIGWÓWKI Z CYNAMONEM ***** - dostaje od nas 5 gwiazdek, chociaż gdybyśmy mogli przyznali jej zdecydowanie więcej.
  1. nalewka śliwkowa
Nalewka śliwkowa to nasz osobisty przepis, do tego połączyliśmy go z nalewką, którą przygotowaliśmy w zeszłym roku. Mieszania w proporcji 1:1 dała niesamowity efekt i po trzech miesiącach leżakowania dobiła do doskonałości. Słodki aromat śliwek (2 odmiany) połączone z czystą wódką i brendy zmusza kubki smakowe do ekstazy. To chyba najlepsza nalewka z naszej piwniczki i w związku z tym mamy jej najwięcej. Po odjęciu polowy dodamy do niej dębiny, żeby pozyskać odrobiną wanilii i utwardzić i uszlachetnić jej subtelny smak.
OCENA NALEWKI ŚLIWKOWEJ ***** - dostaje od nas zdecydowane 5 gwiazdek – jak najlepszy koniak
  1. cartagena - nalewka winogronowa
To bardzo mało znana u nas nalewka, chociaż jak pytaliśmy we Francji też znana tylko w niektórych jej regionach. Francuzi piją cartagene jako aperitif, twierdząc że przed posiłkiem wzmaga apetyt. Nie zdążyliśmy tego sprawdzić chociaż to już któryś rok z rzędu jest w naszej piwnicy. Tylko, że nigdy nie zostaje jej na następny rok i ledwo wytrzymuje do świąt. Jest niesamowita, bez grama cukru wydobywa z winogron to co najlepsze i konserwuje dla nas w butelce. Delikatny smak winogron, ich aromat nie jest wcale zabijany przez alkohol, a wręcz wyciąga on wszystkie walory smakowe. W odpowiednim połącze
niu staje się delikatnym napitkiem wartym grzechu przed obiadem lub kolacją.

OCENA CARTAGENY ***** - dostaje od nas 5 gwiazdek, to ocena jednogłośna.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA