KAWA


KAWA

kahwa, Kaffa, kahve, kawa, skąd wziął się ten niesamowity napój, źródło kofeiny spożywane na całym świecie w niewyobrażalnych ilościach, doszukanie się skąd pochodzi nazwa, jak to w takich przypadkach - jest dość problematyczne, ale najprawdopodobniej nazwa wywodzi się od etiopskiego regionu Kaffa z którego pochodzi ta roślina, ziarna kawy wykorzystywano już w pierwszym tysiącleciu p.n.e. ale dopiero w XIII lub XIV wieku ery nowożytnej opracowano sposób prażenia ziaren kawy i przyrządzania z nich napoju,  w naszym życiu kawa zajmuje oczywiste wysokie miejsce, przede wszystkim dlatego, że jest napojem pobudzającym trawienie, ale ma też wiele innych właściwości, o których nie będziemy się rozpisywali, w tym miejscu bardziej nam chodzi o jej kuchenne zastosowanie jako dodatku do deserów czy nawet potraw np. w postaci sosu do … no właśnie, do czego można by użyć kawowego sosu !? trudno sobie wyobrazić jakąś potrawę do której można by podać takie właśnie kawowe cudo, ale przy pomocy eksperymentów wszystko jest możliwe, a ponieważ ludzka fantazja jest nieograniczona, to dzięki niej wyznaczane są zupełnie nowe standardy – w kuchni również, więc podnieśliśmy sobie poprzeczkę i przy okazji świątecznego pieczenia pasztetów postanowiliśmy zadziwić świat sosem kawowym do pasztetu, to było nie lada wyzwanie i kosztowało niezliczoną ilość prób, nie wspominając czajniczków bezustannie parzonej kawy, okazało się, że trudno jest zrobić sos z kawy na słono, chociaż czekolada z solą od dawna już ujrzała światło dzienne i nie należy do rzadkości, to my i tak spędziliśmy przy próbach połowę nocy, efektem tych zmagań był doskonały sos do pasztetu z dzika, wprawdzie sos nie był za słony i miał odrobinę słodyczy, to doskonale komponował się z lekko słodkawą dziczyzną, był dla nas zaskakującym i ciekawym połączeniem, ale to była jedyna taka kawowa próba, wszystkie pozostałe zawsze w połączeniu: kawa – słodycz, takie ciekawe połączenia kawy to kawa esspresso z czekoladą i lodami waniliowymi w wersji pod nazwą afogato lub połączenie mocnej kawy esspresso z colą i cytryną podana w szklance pełnej lodu – to bardzo pobudza ! tak jak było w przypadku kóz dzięki którym podobno odkryto kawę - niejaki sufi Shaikh ash-Shadhilemu podczas swojej wędrówki po Afryce miał natrafić na stado dziwnie zachowujących się i nadzwyczaj pobudzonych kóz, które to żywiły się owocami z nieznanych mu krzewów, a że ciekawość ludzka nie zna granic (ciekawość sufiego także) więc spróbował koziego pokarmu i poznał od razu jego niezwykły wpływ na organizm człowieka - uwielbiamy te bajki, spróbował i od razu wiedział, że to coś niezwykłego i że jeżeli koza zachowuje się dziwnie, to może i człowiek też, no i proszę miał rację, niektórzy ludzie po kilku filiżankach esspresso zachowują się dziwnie !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY

DZIWISZÓW – SIEDLISKO SZTUKI – MIEJSCE Z PASJĄ

40. DŁUGOPIECZONE MIĘSA – WOŁOWINA I CIELĘCINA