KAWA
KAWA
kahwa,
Kaffa, kahve, kawa, skąd wziął się ten niesamowity napój, źródło
kofeiny spożywane na całym świecie w niewyobrażalnych ilościach,
doszukanie się skąd pochodzi nazwa, jak to w takich przypadkach -
jest dość problematyczne, ale najprawdopodobniej nazwa wywodzi się
od etiopskiego regionu Kaffa z którego pochodzi ta roślina, ziarna
kawy wykorzystywano już w pierwszym tysiącleciu p.n.e. ale dopiero
w XIII lub XIV wieku ery nowożytnej opracowano sposób prażenia
ziaren kawy i przyrządzania z nich napoju, w naszym życiu
kawa zajmuje oczywiste wysokie miejsce, przede wszystkim dlatego, że
jest napojem pobudzającym trawienie, ale ma też wiele innych
właściwości, o których nie będziemy się rozpisywali, w tym
miejscu bardziej nam chodzi o jej kuchenne zastosowanie jako dodatku
do deserów czy nawet potraw np. w postaci sosu do … no właśnie,
do czego można by użyć kawowego sosu !? trudno sobie wyobrazić
jakąś potrawę do której można by podać takie właśnie kawowe
cudo, ale przy pomocy eksperymentów wszystko jest możliwe, a
ponieważ ludzka fantazja jest nieograniczona, to dzięki niej
wyznaczane są zupełnie nowe standardy – w kuchni również, więc
podnieśliśmy sobie poprzeczkę i przy okazji świątecznego
pieczenia pasztetów postanowiliśmy zadziwić świat sosem kawowym
do pasztetu, to było nie lada wyzwanie i kosztowało niezliczoną
ilość prób, nie wspominając czajniczków bezustannie parzonej
kawy, okazało się, że trudno jest zrobić sos z kawy na słono,
chociaż czekolada z solą od dawna już ujrzała światło dzienne i
nie należy do rzadkości, to my i tak spędziliśmy przy próbach
połowę nocy, efektem tych zmagań był doskonały sos do pasztetu z
dzika, wprawdzie sos nie był za słony i miał odrobinę słodyczy,
to doskonale komponował się z lekko słodkawą dziczyzną, był dla
nas zaskakującym i ciekawym połączeniem, ale to była jedyna taka
kawowa próba, wszystkie pozostałe zawsze w połączeniu: kawa –
słodycz, takie ciekawe połączenia kawy to kawa esspresso z
czekoladą i lodami waniliowymi w wersji pod nazwą afogato lub
połączenie mocnej kawy esspresso z colą i cytryną podana w
szklance pełnej lodu – to bardzo pobudza ! tak jak było w
przypadku kóz dzięki którym podobno odkryto kawę - niejaki sufi
Shaikh ash-Shadhilemu podczas swojej wędrówki po Afryce miał
natrafić na stado dziwnie zachowujących się i nadzwyczaj
pobudzonych kóz, które to żywiły się owocami z nieznanych mu
krzewów, a że ciekawość ludzka nie zna granic (ciekawość
sufiego także) więc spróbował koziego pokarmu i poznał od razu
jego niezwykły wpływ na organizm człowieka - uwielbiamy te bajki,
spróbował i od razu wiedział, że to coś niezwykłego i że
jeżeli koza zachowuje się dziwnie, to może i człowiek też, no i
proszę miał rację, niektórzy ludzie po kilku filiżankach
esspresso zachowują się dziwnie !
Komentarze
Prześlij komentarz