15. CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY
CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (386) CHLEB NA DROŻDŻACH Z MĄKI Z CIECIERZYCY … chleby z mąk które nie zawierają glutenu są dość trudne w odbiorze – tzn. są suche i mają gęsta strukturę co powoduje że są ciężkie, ale dodanie np. mąki ziemniaczanej, która utrzymuje wilgoś i ma troszkę kleju w postaci skrobii, poprawia jakość takich wypeików, jest jeszcze jedna rzecz, a mianowicie smak – jesteśmy przyzwyczajeni do smaku chleba pszennego, który jest dość łagodny – chleb orkiszowy czy z ciecierzycy ma zdecydowany smak i nie wszystkim może odpowiadać, ale nie jest niesmaczny, jest po prostu inny ... Składniki na 1 duży bochenek: Mąka z ciecierzycy 500 g Mąka ziemniaczana 150 g Mąka orkiszowa 150 g Drożdże suche 7 g (1 paczka) Oliwa z oliwek 2 łyżki Ciepła woda 500 ml Sól 1 łyżeczka … do takiej mieszanki możecie dodać różnego rodzaju ziarna czy pestki – mogą to być ziarna sezamu, slonecznika czy dyni, wierzch można posypać płatkami migdało...
Komentarze
Prześlij komentarz